Инфо

1. март 2018.1. мар 2018.
СИМПОЗИЈУМ ГРАДОНАЧЕЛНИКА

Шабачки модел одлучивања представљен у Бечу

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић један је од учесника дводневног Симпозијума градоначелника који је организован 26. и 27. фебруара у Бечу, у Аустрији.
Симпозијум је окупио више од 150 учесника и званичника Централне и локалне управе, удружења локалних власти и представника цивилног друштва из Југоисточне Европе, како су поделили идеје и иновације које се дешавају у њиховим градовима, представили досадашња достигнућа у општинским финансијама, урбанистичко планирање и управљање земљиштем, урбано управљање и ангажовање грађана.
У оквиру панел дискусије која се односи на градско руководство и колаборативно управљање, један од говорника је био и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, који је говорио о већој друштвеној одговорности и побољшавању доступности услуга грађанима.
Градоначелник Зеленовић је рекао да је велики успех за Град Шабац што је један од учесника на важном Симпозијуму, јер су представљени начини и методе на основу којих су грађани укључени у непосредно одлучивање.
-Град Шабац је имао прилику да понуди нешто ново и неуобичајено за Србију. Говорио сам о укључивању грађана у непосредно одлучивање, о повраћају новца од пореза на имовину у месне заједнице и начинима на које грађани одлучују како ће се трошити та средства. Представио сам искуства са референдума које смо прошлог децембра организовали у 24 сеоске и приградске месне заједнице. Успели смо да наметнемо једну озбиљну тему о којој ће се дуго говорити, јер ми у Шапцу имамо модел који можемо да понудимо и другима. Сложили смо се да када грађани слободно одлучују, они доносе најбоље одлуке, казао је Зеленовић.
Гост говорник на овој панел-дискусији је био Валентино Цастеллани, бивши градоначелник Торина у Италији.
На панел дискусији су поред градоначелника Шапца говорили: Снежана Матијевић, градоначелница Тивта (Црна Гора), Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке (Босна и Херцеговина), Борис Милетић, градоначелник Пуле (Хрватска), Аце Кочевски, градоначелник Велеса (Македонија) и Арбјан Мазнику, заменик градоначелника Тиране (Албанија).
Симпозијум је омогућио градоначелницима и градским лидерима, локалним владама, партнерима Програма за урбано партнерство и кључним заинтересованим странама да поделе своје иновације и представе начине на које им је програм помогао у напредовању.
Основна тема Симпозијума био је одрживи и инклузивни урбанистички развој у Југоисточној Европи - Градови за људе, са фокусом на руководство града, одрживи локални развој, одговорности и учешћа јавности у побољшању квалитета живота грађана.
Окупљање је служило као прилика за потврђивање напретка Програма урбаног партнерства. Конференција је представила добре праксе у градском менаџменту из Беча и из других градова Европе и шире.
Учесници Симпозијума у Бечу су били градоначелници из југоисточне Европе , руководиоци финансија, урбанисти, руководиоци локалног економског развоја, удружења локалних власти, невладиних организација, пословне заједнице и развојни партнери. Гости говорници су били градоначелници из европских градова који су водили успешне реформе које служе као добре праксе, примењиве у Југоисточној Европи.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa