Инфо

1. март 2018.1. мар 2018.
Први корак ка уједињењу?
У ЛАЗАРЕВЦУ ОДРЖАНА ЗАЈЕДНИЧКА СЕДНИЦА
ГЛАВНИХ ОДБОРА ДС, НОВЕ И СДС

Први корак ка уједињењу?

Коалиција која је окупљена око листе „Да ослободимо Београд“, коју чине Демократска странка, Нова странка, Социјалдемократска странка и Зелена еколошка партија „Зелени“ организовала је заједничку седницу свих Главних одбора чланица у београдској општини Лазаревац.
Многи су овај скуп посматрали као први степеник ка обједињавању странака које су изворно настале из ДС.
Председник ДС Драган Шутановац изјавио је да само уједињене демократе на предстојећим изборима могу да ослободе Београд и додао да предизборна коалиција, коју чине ДС, Социјалдемократска странка, Нова странка и Зелена еколошка партија - Зелени, није инстант пројекат.
- Коалиција ових странака није инстант пројекат, ватромет који на тренутак бљесне, а после само пепео пада, већ ће бити ту и после 4. марта - рекао је Шутановац на заједничкој седници Главних одбора тих странака које чине коалицију „Да ослободимо Београд“ у Лазаревцу.
Лидер СДС Борис Тадић изјавио је да је његова идеја формирање својеврсне демократске уније са заједничким органима свих странака које су настале из некадашње ДС, чиме би се сачували и различити страначки идентитети, али и повећао бирачки потенцијал и шанса за смењивање актуелне власти.
„Моја идеја о укрупњавању грађанских демократских снага не подразумева ојачавање било које од постојећих опозиционих странака, већ уједињавање свих тих странака у нову политичку снагу и додатну вредност за коју ниједна појединачна постојећа странка опозиције данас нема више потенцијал“, казао је Тадић за лист Данас од понедељка.
Он је казао да идеја није обнављање постојеће ДС, већ формирање много веће и снажније заједничке политичке организације способне организационо, инфраструктурно и идејно да се супротстави „овој накарадној власти“.
„Зато је уједињавање и укрупњавање грађанских демократских снага претпоставка демократске будућности овог друштва и ефикасне борбе против напредњачког система власти“, казао је Тадић.
Председник Градског одбора ДС у Шапцу Душан Костадиновић овим поводом је изјавио за „Глас Подриња“ да је ДС странка која је увек била носилац промена у нашој држави, странка са најдужом историјом, доносилац демократије, борац против диктатуре, зачетник европског пута Србије.
- Логично је да смо и данас тачка окупљања свих оних који Србију виде као модерну, уређену, демократску земљу. ДС је институција. Имамо искуство, имамо знање и имамо квалитетну политику. Дубоко сам уверен да нема јаке Србије без јаке ДС. Зато само ДС и може бити место сабирања демократске грађанске опције. Са нашим партнерима на првом месту ћемо ослободити државу од ове катастрофалне власти, а потом ћемо наставити са радом на стварању модерне земље, јаких институција и друштва заснованог на европским вредностима. Од Србије ћемо направити боље место за живот – рекао је Костадиновић.

Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa