Инфо

1. март 2018.1. мар 2018.
ОДРЖАНА 20. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

ЈЕДНОГЛАСНО ЗА ПОВРАЋАЈ ПОРЕЗА У ГРАДУ

Јуче је одржана 20. седница Скупштине града Шапца. Усвојено је 27 тачака, међу којима и предлози програма пословања јавних предузећа.
Прва и најважнија тачка било је усвајање предлога Одлуке о изменама и допунама Одлуке о праву приградских и сеоских месних заједница на пренос средстава од пореза на имовину физичких лица и начину коришћења ових и других средстава. Одлука значи да ће од ове године и градским месним заједницама бити враћен новац од пореза на имовину, а да ће грађани одлучивати о његовом трошењу.
Шеф одборничке групе Српске напредне странке Александар Пајић назвао је ову одлуку манипулацијом. Рекао је да они нису против ње, али да сматрају да неће бити реализована.
-То доказују три претходне године када смо имали Одлуку о повраћају средстава, а врло мало је урађено на сеоским подручјима. Ова одлука доноси одлуке које се не реализују, рекао је Пајић.
Градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић изјавио је да му није јасно из којих разлога опозиција није гласала за ову Одлуку ни 2015. ни 2017. године, а да су стално тражили новац од пореза. Такође, градоначелник је навео и да је опозиција тражила да оно што важи за село важи и за град.
-Не могу да верујем да неко може да гласа против тога да грађани одлучују о својим парама. То је јасна порука грађанима. За месне заједнице се боре људи који не верују да мештани тих месних заједница треба да одлучују, рекао је градоначелник и објаснио да ће до 15. маја бити израђена решења на основу којих ће се знати о колико тачно новца ће мештани које месне заједнице одлучивати на референдуму који ће бити спроведен на лето.
Одлука је на крају ипак усвојена једногласно.
Усвојен је предлог Одлуке о покретању поступка реализације пројекта постављања система за ефикаснију производњу топлотне енергије кроз уговор јавно-приватног партнерства без елемената концесије. Овим је дата прилика приватним инвеститорима да снабдевају град јефтинијом топлотном енергијом него што је то било до сада.
Одборници су већином гласова дали сагласност и за усвајање Локалног антикорупцијског плана града Шапца. На овој седници измењен је и допуњен Локални акциони план запошљавања за 2018. годину.
Изгласан је предлог Одлуке о постављању балон салон хале спортске намене на територији града.
Као допуна дневног реда данас се на гласању нашло и разрешење директора ЈКП “Топлана Шабац” Александра Продановића. Уместо њега за в.д. ове функције именован је Слободан Јеротић, досадашњи градски енергетски менаџер.
Седница је и овог пута протекла у оштрој полемици, честим репликама и рекламирањима повреда пословника, па многа излагања одборника са говорнице нису имала везе са тачкама дневног реда.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa