Инфо

1. март 2018.1. мар 2018.
Будите најбоља  верзија себе
ЈЕЛЕНА ПОПОВИЋ ИЗ КОЦЕЉЕВЕ, ЧЛАНИЦА ПОБЕДНИЧКОГ
ТИМА НА НАЦИОНАЛНОМ СТУДЕНТСКОМ ТАКМИЧЕЊУ

Будите најбоља верзија себе

На националном студентском такмичењу Цасхлесс Цасе Цхалленге 2017 прво место освојили су студенти Факултета организационих наука, чланови Цасе Студy Цлуб-а. Осим Марије Демировић и Александра Ђуканова део тима чинила је и Јелена Поповић из Коцељеве, студент треће године на смеру Информациони системи и технологије.
Прва награда додељена им је у финалу овог студентског такмичења за најбоље идеје које могу да допринесу смањењу новца у оптицају и развоју безготовинског промета. Реч је о такмичењу које је део едукативне кампање у години борбе против сиве економије. Најбоље пласирани тим предложио је да средство за плаћање не буду само картице и мобилни телефони већ све могуће врсте “геџета”, па и сатови или наруквице који би били повезани са рачуном путем нових технологија.
–Такмичење се први пут одржало у оквиру Националног програма за сузбијање сиве економије, у чијем је склопу и наградна игра “Узми рачун”. На самом такмичењу доста ми је помогло претходно искуство у решавању студија случаја, као знање које сам стекла у оквиру највеће менаџмент консалтинг студентске организације у Србији, Цасе студy цлуб са ФОН-а. Приликом решавања студије случаја, па и ове конкретно, научила сам како да функционишем у тиму, решавам конкретне проблеме из праксе, размишљам изван устаљених оквира и сарађујем са колегама у циљу проналаска најбољег решења пословног проблема - каже ова двадесетједногодишња девојка из Коцељеве.
Према њеним речима, решење победничког тима се састоји из три корака у коме кључну ствар представљају “геџети”, односно сатови, наруквице, прстење, минђуше, кравате...
–У њих су уграђени РФИД чипови и они су директно повезани са вашим банковним рачуном и можете да платите свој рачун веома једноставно, примицањем самог “геџета” ка ПОС терминалу. НФЦ технологија која се овде користи функционише попут плаћања бесконтактним платним картицама које су све више у употреби. У случају да овај начин плаћања постане масован у нашој држави, све већи број трансакција обављао би се бесконтактно и смањила би се количина папирног новца у оптицају. При том би мала и средња предузећа у унутрашњости била принуђена да набављају ПОС терминале уколико их не поседују због тржишне потребе за истим. Самим тим, држава би пратила већи број новчаних трансакција и обезбедила плаћање пореских обавеза и смањење сиве економије. Наше процене су да би ови “геџети” ушли у употребу посебно код младих људи због помодарства и практичности. А знамо да ће млади људи у будућности доносити највећу вредност привреди Србије - објашњава Јелена за коју ова награда представља сатисфакцију за рад, труд и упорност који се увек на крају исплате.
Главна награда за првопласирани тим је плаћена стручна пракса за сваког члана у трајању од шест месеци у компанији Мастеркард, Сосијете Женерал банци и Наледу.
Јелена сматра да је неопходно константно се усавршавати и трудити се мењати свет на боље.
За њу награда представља и сазнање да се глас младих у овој држави чује.
–Неко жели да чује шта млади мисле и шта би они и како мењали и то је оно што нама заиста значи - истиче ова девојка која је након завршене основне школе у Коцељеви, уписала шабачку Гимназију.
Како каже, још у основној школи учествовала је на бројним такмичењима, углавном из српског језика, те не чуди што је њен првобитан избор био друштвено-језички смер у средњој школи. Међутим, убрзо се пребацила на природно-математички и сматра да је упис и похађање Шабачке гимназије једна од њених најбољих одлука у школовању.
Након основних студија на ФОН-у планира да мастер студије заврши у Француској или Италији те да се потом врати у Србију уколико буде добила адекватну пословну понуду.
Ова девојка ужива у плесу, учи шпански језик и културу, дружи се и излази са пријатељима и воли да контактира са најразличитијим људима.
На крају, за младе људе који желе да постану најбоља верзија себе, је најважније да схвате шта воле и да се потпуно посвете томе јер су посвећеност, истрајност и ентузијазам веома битне компоненте успеха.

В.Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa