Инфо

1. март 2018.1. мар 2018.
Путоказ ка ослобођењу
Мистични свет Тање Пикуле

Путоказ ка ослобођењу

“Уметност је веома једноставна, слика вас дирне или вас не дирне. Не морате бити врсни познавалац уметности или критичар да бисте је разумели. Битно је да осетите нешто што вас привуче”
У галерији Културног центра протеклог петка отворена је изложба слика академске сликарке Тање Пикуле. Композиције великог формата, некада смирене, а некада динамичне својом текстуром подсећају на уличне мурале и могле би бити одлични подсетници на отуђеност људи и путоказ ка њиховом ослобођењу. Мистични свет Тање Пикуле крије и истражује љубав, страх, смрт и даје нам увид у њену личну визију огољености људске душе. На платнима доминирају људске фигуре, силуете без лица, а управо то безличје указује на универзалност представљеног и оставља простор за личну интерпретацију.
-У питању су људске форме, силуете без лика, где претежно нисам водила рачуна о анатомији тела, него ми је више била битна боја, текстура унутар самих фигура како бих приказала суштину. Тачније покушала сам да приближим нашу унутрашњу суштину другима, суштину нас самих. Оно што покушавамо да прикријемо, оно невидљиво. Неопипљиво, а то су неке најдубље тајне људског бића, нешто што покушавамо да сакријемо и не желимо да било ко то види и осети, сем нас самих. Колико је то добро или не, о томе бисмо доста могли расправљати. У неким случајевима мислим да смо ми кривци за све. Зато што смо постали површни, неосетљиви и необазриви на свет око себе. Само покушавам да скренем пажњу да није све онако као што изгледа и да сви ми носимо тежину, тугу или радост. Носимо емоције. То је оно на шта бисмо највише требали да обратимо пажњу, јер живимо у таквом свету где само посматрамо себе, никог више. Не интересује нас како се осећа човек поред нас. Да ли смо заиста постали неосетљиви, или ми то само не желимо да видимо? Да ли смо постали толико камени, површни да можемо да занемаримо све оно што је битно? Није то наш лик, наш изглед или осмех, него оно што носимо дубоко у себи. Најбитније у нама, нашу бит – појаснила је сликарка Тања Пикула.
Иако слике представљају најинтимније доживљаје уметнице пренесене на платно, у овом опусу могу се пронаћи сви. Слике носе симболе љубави, патње, усамљености, фрустрације и демистификују оно најдубље у човеку.
-У неком моменту имате потребу да нешто кажете. О људској емоцији, осећају. Нешто што се не може описати речима. Осетимо и не можемо то да објаснимо ни себи, а ни људима око себе. Надам се да ће публика донекле успети да доживи моје слике, да се пронађе у њима. Не тражим и не мислим да неко може да осети слике као што сам их ја осетила. И не треба да буде тако. Свако треба да искуси на свој начин. Слике су одраз онога што носите у себи и имате потребу да поделите један део себе на тај начин. На свакој од њих сам оставила део свог бића. Уметност је веома једноставна, слика вас дирне или вас не дирне. Не морате бити врсни познавалац уметности или критичар да бисте је разумели. Битно је да осетите нешто што вас привуче. Можда ће слика код неког изазвати позитивне емоције, неко други ће се растужити. Неком ће бити мрачно, туробно или чак ужасно, али мислим да је битно изазвати било какву емоцију, сем равнодушности. То је мој одраз кроз моју уметност. Свака слика има своју причу и везана је за неки догађај. Некад се растужим, некад ми извуче осмех, некад се замислим. Некад ми се врате неки осећаји које сам потиснула. Зато што знам у каквом сам их стању радила. Није то стање лудила, као што људи мисле. Некад изађе из вас нешто што нисте ни знали да то имате, носите у себи, да поседујете. Код сваког уметника је тако. Тек када урадите слику видите да је то то – навела је сликарка Тања Пикула.
Изложба ће бити отворена за посете до 6. марта у Галерији Културног центра.

М.Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa