Инфо

8. март 2018.8. мар 2018.
Конгрес струЧних радника предШколских установа Србије

Предшколско васпитање и образовање ка квалитетној пракси

Представници Предшколске установе “Наше дете” и Града Шапца учествовали су на другом Конгресу стручних радника предшколских установа Србије – СРПУС, који је одржан на Златибору прошле недеље. У раду Конгреса “Предшколско васпитање и образовање – ка квалитетној пракси” учествовали су представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, предшколских установа и локалних самоуправа из целе Србије, као и гости из региона. Циљ Конгреса је био унапређење компетенција васпитача, медицинских сестара-васпитача и стручних сарадника у остваривању квалитетне васпитно образовне праксе.
Шабачка Предшколска установа “Наше дете” имала је запажен наступ на овом скупу, а у име града Шапца, који је позван да представи свој рад као пример добре праксе и добре сарадње локалне самоуправе и предшколске установе о свим аспектима даљег унапређења у овој области, говорила је Јелена Ристић из Одељења за друштвене делатности града Шапца.
- Имали смо запажено излагање, похвале од представника ресорног Министарства, као локална заједница којој је стало до квалитетног предшколског образовања. Ово је била прилика да се представимо као одговорна локална самоуправа, која брине о својим најмлађим и која се труди да свим нашим суграђанима обезбеди једнаке услове и право одлучивања у предшколском образовању. Била је ово прилика да представимо начине на које је град проширио мрежу прешколског образовања, тако што смо узели у закуп три вртића која су у приватном власништву и то на местима где су потребе родитеља највеће, а други вид проширења мреже је увођење полудневног боравка деце, како би удовољили потреби родитеља и деце да у вртићу бораве 4 сата, а о чему су се сами изјаснили у анкети. Наиме, на тај начин мапиране су потребе родитеља, а што је пракса коју спроводи шабачка Предшколска установа. Проблеми са којима се суочавају остале локалне заједнице су велики, а углавном је то листа чекања, односно немогућност да се за сву децу која имају потребу обезбеди боравак у вртићу. У Шапцу је елиминисана листа чекања, што сматрамо великим успехом и доказ је одговорног понашања – каже Јелена Ристић.
На Конгресу су учествовали Сандра Мићић, директор Прешколске установе “Наше дете”, Јасмина Вулетић, помоћник директора и Ивана Мишић, медицинска сестра-васпитач. Отварању Конгреса присуствовали су представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Завода за унапређење квалитета васпитања и образовања, представници предшколских установа Хрватске и Словеније, који су изложили своја искуства у раду са децом предшколског образовања, као и гости из Босне и Херцеговине и Црне Горе.
Конгрес су организовала Струковна удружења у предшколској делатности у Републици Србији, Савез удружења васпитача Србије, Савез удружења медицинских сестара предшколских установа Србије, Удружење стручних сарадника и сарадника предшколских установа Србије, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa