Инфо

8. март 2018.8. мар 2018.
Народ подржао грађанске, а не партијске листе
ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА НЕБОЈША ЗЕЛЕНОВИЋ ПОВОДОМ ИЗБОРА ЗА САВЕТЕ МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА

Народ подржао грађанске, а не партијске листе

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић изјавио је поводом грађанских избора за Савете Месних заједница да грађани преузимају реалну моћ и да је стари партијски систем на којем инсистира Српска напредна странка превазиђен.
Он је подсетио да је реч о грађанским изборима, о изборима за представнике грађана у једној заједници, и да ту нема места за политичке странке. Ипак, неки у Србији сматрају да све о чему грађани одлучују треба да буде политизовано.
- У 27 месних заједница победили су грађани као представници СНС, а у 24 месне заједнице победили су грађани као представници својих идеја и жеља. Тамо где је изјашњавање било непосредно, а то су сеоске месне заједнице у којима је примењивана одлука о непосредном одлучивању, излазност грађана је била од 55 до 78 одсто. Са друге стране, у градским месним заједницама у којима се грађани још нису упознали са принципом слободног одлучивања, забележена је излазност од 15 до 25 одсто – истакао је градоначелник.

Како је градоначелник нагласио, у Шапцу грађани стичу реалну моћ јер схватају важност укључивања у непосредно одлучивање, и тако је само у Шапцу.
- Ове године и у граду ћемо имати непосредно одлучивање о 280 милиона динара, које су грађани уплатили на име пореза на имовину. Бићемо сведоци буђења добре енергије грађана јер ће они осетити одговорност и моћ да одлучују о окружењу у ком живе. То је једини начин да ово друштво оздрави - упозорио је Зеленовић.
Према његовим речима, ситуација у којој се грађани непосредно изјашњавају је пут ка оздрављењу Србије.
- Партијски пут ће бити превазиђен. Ми у Шапцу смо одлучили да се мењамо. Тај концепт треба да се деси, јер ми сада живимо у болесном друштву, у ком чланови СНС-а на изборима за месне заједнице могу да обећају да ће запослити 500 суграђана у јавни сектор – болницу, Електродистрибуцију, Телеком или у било коју републичку службу којом руководе чланови СНС-а. Таква обећања су нереална и неодржива и обмањују јавност живимо у болесном друштву – нагласио је Зеленовић.
Он је, такође, истакао да нити он, нити било ко од политичких лидера владајуће коалиције у Шапцу нису учествовали у кампањи за изборе у месним заједницама, свесни суштине ових избора, значаја грађанског принципа у животу једне заједнице и руковођени жељом да свака месна заједница добије најквалитетније представнике.
Реална
моћ грађана
Просечна излазност у селима била је 44,61 одсто, а у граду само 19,46 одсто.
Чак 16.791 мештанин сеоских месних заједница искористио је своје грађанско право на овим изборима, док је у градским месним заједницама излазност била много нижа. На изборе за савете градских месних заједница изашло је само 8.770 бирача.
То говори о далеко већој мотивацији сеоског становништва да гласа, у односу на градско, јер су се на референдумима у децембру прошле године уверили да својим гласом могу да мењају стварност на боље.

Референдуми
повећали излазност
Тамо где је изјашњавање било непосредно, а то су сеоске месне заједнице у којима је примењивана одлука о непосредном одлучивању, излазност грађана је била од 55 до 78 одсто. Са друге стране, у градским месним заједницама у којима се грађани још нису упознали са принципом слободног одлучивања, забележена је излазност од 15 до 25 одсто.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa