Инфо

8. март 2018.8. мар 2018.
МАМА ОТИШЛА У ВОЈСКУ
Кад у војску ћерку шаљеш

МАМА ОТИШЛА У ВОЈСКУ

Марија има 28 година и цео живот је сањала униформу
Окупила се родбина, пријатељи, кумови... Весеље. Испраћај у војску. Ништа чудно да у армију није кренула Марија Парошки, мајка три дечака, два основца и једног у вртићу. Воду из чаше за аутом, за срећан пут, просуо је најстарији Ђорђе – зна дете како ваља јер има већ девет година. Вељко је годину дана млађи, а Страхиња је тек напунио четири године. Наредних шест месеци чуваће их супруг Бранко. Каже да му неће бити тешко јер „има преко 400 дана војске у Приштини“. Марија има 28 година и цео живот је сањала униформу.
-Коначну одлуку да добровољно идем на служење војног рока донела сам након објашњавања деци да треба изнад свега волети породицу и отаџбину. Са малом децом увек има изненадних питања. Тако сам објашњавала шта је „бела куга“ и сада покушавам да им објасним да када порасту имају троје и више деце, прича Марија док Вељко даје савете.
„Мама, прво пуцаш из пиштоља, затим из пушке, па онда из базуке. Тек после вози тенк и авион“.
Кажу да ће им мама недостајати јер ће је видети тек после заклетве.
Парошки су давно одлучили да имају вишечлану породицу. Бранко покушава да створи сопствени посао, живе као подстанари и верују у бољу будућност.
-Материјално није најважније ни нама ни деци. Уз велике напоре основно се може обезбедити. Мој супруг и ја смо радили све послове и за нас ништа није понижавајуће када знамо за кога радимо. Подстанари смо одувек и то нас није деморалисало, само смо имали већи мотив, каже Марија.
Испраћај ко испраћај, деца ко деца. Весела, али како им објаснити?
-Проблем је био објаснити зашто смо, у односу на историју Србије коју им читам... Ма, дала сам им једноставно објашњење: Неки људи нису довољно волели своју породицу и отаџбину, волели су само себе. То треба да променимо и то им објашњавам. Мислим да овим чином дајем пример да буду патриоте.
„Маро крећи“, неко је рекао, а Мара баш као ми старији мушкарци некада. Мало нервозе и страха од онога шта нас тамо чека, њу у Ваљеву. Ауто креће, Ђорђе трчи у кухињу по чашу воде и затим је просипа, Вељко закључује: Издржаће мама. Сат касније стиже порука из Ваљева: Већ је задужила опрему.

М. Живковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa