Инфо

8. март 2018.8. мар 2018.
Способност препознати кадар
Награђени ученици Школе примењених уметности

Способност препознати кадар

Ученици Школе примењених уметности Ружица Ристивојевић и Петар Јовановић освојили су прво и друго место на Републичком такмичењу класичних ликовних медија, организованог под покровитељством Министарства просвете. Награђени радови протеклог петка изложени су у Галерији Студентског културног центра у Београду. Целокупна изложба носи назив “Рефлексија” по Ружичиној победничкој фотографији која је освојила максималан број бодова од стране стручног жирија. Професор Михаило Симовић, верује да ће талентовани ученици захваљујући свом таленту и способности у будућности освајати бројне награде.
Диван је осећај наћи се на отварању изложбе фотографија са првог Републичког такмичења у области класичних ликовних уметности, на којој већину изложених радова чине управо фотографије ученика Школе примењених уметности, полазници секције за фотографију и графику. Веома сам задовољан наградама које су наши ученици освојили, то је велики успех који је препознат како од колега из других уметничких школа, тако и од представника Министарства просвете. Ружица и Петар показују велику дозу самосталности у раду, која им уз урођени таленат и способност да препознају кадар, као оригиналност и богатство идеја, даје добру основу да наставе своје истраживање у овој области, а надам се и у будућем професионалном усавршавању током студија на неком од уметничких факултета – навео је професор Михаило Симовић, ментор секције за фотографију и дигиталну графику.
Ружица Ристивојевић и Петар Јовановић вишеструко су награђивани у области фотографије, на републичком и међународном нивоу. Међу значајнијим наградама које је освојила млада Ружица нашле су се Прва награда на Републичкој смотри ученичког ликовног стваралаштва и награда за колекцију радова на Омладинској републичкој изложби коју је организовао Фото савез Србије. За Републичко такмичење каже да се није посебно спремала, само да је нешто “кликнуло” и настала је права фотографија која јој је донела победу.
Кадрове који ме инспиришу, увек проналазим у свом окружењу, а идеје за концептуалне фотографије долазе спонтано. Често и у непосредном раду са моделом. Школа примењених уметности пружа ми добру основу за усавршавање са фотографијом која је моја велика љубав, верујем и моја будућа професија. Надам се да ће ме искуство које стичем, као и подршка коју добијам у школи довести до уписа Факултета драмских уметности – навела је Ружица Ристивојевић, ученица трећег разреда, смер Јувелир.
Петар Јовановић на Републичком такмичењу освојио је две награде, прву и другу на тему “Живот улице”. Ипак, ово није први пут да је жири препознао његов таленат. Освојио је признање на Међународном такмичењу за ученике средњих школа у Хонг Конгу, другу награду на Међународном фестивалу ликовних и примењених уметности у Марибору, прву награду на Републичком конкурсу у организацији Руске државне железнице и награду на Омладинској републичкој изложби.
Планирам да већ после треће године упишем Факултет савремених уметности и да тамо наставим своје усавршавање у области фотографије, којом планирам да се бавим професионално. Инспирацију најчешће проналазим у портрету, волим да фотографишем лица, често случајних пролазника. Тематика уличне фотографије ми је тренутно најзанимљивија – поделио је Петар Јовановић, ученик трећег разреда Школе примењених уметности и додао да нема жеље за будућност, само планове које намерава да оствари.

М.Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa