Инфо

8. март 2018.8. мар 2018.
ВРЕДНА И ТАЛЕНТОВАНА ДЕЦА
ОДРЖАНО 22. МЕЂУНАРОДНО ТАКМИЧЕЊЕ МЛАДИХ ПИЈАНИСТА

ВРЕДНА И ТАЛЕНТОВАНА ДЕЦА

Двадесет и друго Међународно такмичење младих пијаниста одржано је протекле седмице у организацији Музичке школе “Михаило Вукдраговић”. Због реконструкције школе, један део такмичења одржао се у Шабачком позоришту а други у Економској школи „Стана Милановић“.
-У оваквим околностима када се зграда Музичке школе реконструише, успели смо да реализујемо такмичење на најбољи могући начин. Судећи по реакцијама свих актера, као и чланова жирија и овог пута смо похваљени. Мислим да су сви задовољни нашом организацијом – истакао је директор Музичке школе “Михаило Вукдраговић” Драган Карић.
На фестивалу који се традиционално одржава, учествовало је 94 младих пијаниста из Србије, БиХ, Македоније и Немачке. Десеточлани жири одлучио је да прва награда у преткатегорији припадне Лоли Вељковић, у првој категорији Ани Јовановић, у другој, Страхињи Јовановићу, у трећој Богдану Дугалићу, и четвртој Растку Павловићу, у петој Сергеју Прошићу, а у шестој Галини Николин.
Лауреат такмичења у нижим категоријама је Богдан Дугалић који је овом приликом истакао да није битно вежбати много већ корисно и ефективно да би се достигао неки успех. У вишим категоријама признање лауреата припало је Растку Павловићу, пијанисти Музичке школе “Мокрањац”.
Како истиче један од чланова жирија Рубен Далибалтаyан, који први пут присуствује такмичењу, пред жиријем је био тежак задатак јер су деца која су учествовала на такмичењу заиста талентована.
-Моји утисци су веома позитивни. Деца су судећи по наступима заиста вредна, талентована и спремна. Организација је такође феноменална, а људи су гостопримљиви и топли. Ово је уједно једна прилика за дружење и заједничко уживање у музици. Надам се да ћу опет имати прилику да дођем – истакао је Рубен Далибалтаyан.
Задовољство учесника потврдила нам је суграђанка Ирина Бродић, добитница прве награде.
-Први пут у животу нисам имала трему. Уживала сам док сам свирала. Ово такмичење ми је једно од омиљених зато што свирам пред својом публиком. Поново сам са првом наградом остварила велики успех и јако сам због тога срећна – истакла је Ирина Бродић на концерту учесника поводом доделе награда.
Као и до сада, у склопу фестивала додељена је Педагошка награда “Матусја Блум” која се намењује истакнутим клавирским педагозима који делују или су деловали на просторима бивше Југославије за вишегодишње изузетне резултате на пољу клавирске педагогије и васпитања младих пијаниста. Ове године, награда је припала Миланки Милешев, пијанисткињи и клавирском педагогу која се у Сарајеву на Музичкој академији школовала у класи Матусје Блум.
-Као један од првих њених ученика нагло сам напредовала. Провела сам код ње десет година и изузетно сам захвална и срећна што сам имала прилику да радим са њом. Све нас је доживљавала као своју децу, а што је јако битно, дозвољавала је сваком да се развија на свој начин – истакла је Миланка Милешев чија је ученица Ивана Медић, првог дана фестивала одржала концерт и предавање на тему “Сонате у периоду од 18. до 20. века” у Шабачком позоришту.
-Захваљујем се колективу Музичке школе у Шапцу што су ме позвали да увеличам својим предавањем и наступом ову заиста фантастичну награду коју је добила професорка Миланка. Морам да кажем да је она мени друга мајка. Другачије не бих могла да опишем тај специфичан однос који се формира између ученика и наставника клавира – истакла је овом приликом Ивана Медић, музиколог и мултиинструменталиста.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa