Инфо

8. март 2018.8. мар 2018.
Десета годишња изложба
Шабачка фотографска задруга

Десета годишња изложба

У Галерији Културног центра у понедељак отворена је десета традиционална годишња изложба фотографија Шабачке фотографске задруге. Осамнаест чланова Удружења, заљубљеника у сликање светлошћу представило је своје радове. Са настанком Удружења ликовних стваралаца Шапца и Шабачке фотографске задруге пре деценију, фотографија је добила своје заслужено место на уметничкој мапи града.
- Ова изложба као и све друге је ревијална, немамо награде. Селектор изложбе је, као и претходних, мајстор фотографије Милан Марковић. И у том погледу смо се трудили да пратимо неки континуитет и трудимо се да квалитет ове изложбе буде из године у годину све бољи. Међу седамнаест аутора који су вечерас на изложби, пет аутора је оних који су на свих десет досадашњих изложби имали радове. У претходној години ми смо имали 44 награде, углавном у иностранству. Имали смо обичај да у претходном периоду део тих награђених фотографија прикажемо на изложби. Сматрали смо да због тога што је ово јубиларна изложба то не урадимо овог пута – рекао је Владимир Ђинић, члан Шабачке фотографске задруге.
- Ово је већ традиционално десета година како се представљамо. Лепо је то видети, посебно због чланова који су мање активни јер им се пружа прилика да представе своје радове и на тај начин добију ентузијазам да касније још више раде, напредују. Многи фотографи су напредовали током ових година и превазишли очекивања. Научили су како да ураде уметничку фотографију, која се разликује од комерцијалне. Они данас веома успешно излажу у свету и Србији – навео је Раденко Бошковић.
Овогодишња изложба привукла је велику пажњу шабачке публике на отварању у Културном центру. Директорка Соња Петровић Јагић истакла је важност постојања фотографске заједнице, као и квалитет њихових радова током десет година постојања изложбе.
- Мислим да је за Шабац јако битно да се фотографија као медиј негује на овај начин. Врло професионално, врло рационално када су у питању чланови Шабачке фотографске задруге. Врло вредно и радно са много награда, са много учествовања на међународним изложбама. Поред Шабачке фотографске заједнице Шабац је имао део удружења који је додељивао награду “Риста Марјановић”, који је био први српски фотограф. Мислим да је то једна озбиљна прича да је то нешто што граду недостаје. Удружење је велико и велики број фотографа из разних делова Србије су чланови и то је свакако битно. Квалитет је важна ствар и то што они делују здушно и свуда их има. Сваке године до сада су се појављивали са награђеним радовима, а ове године су хтели да се самопредставе својим фотографијама. Мислим да је ова изложба нешто што вреди видети – рекла је Соња Петровић Јагић, директорка Културног Центра.
Мајстори игре светла и сенки, било да су професионалци или аутодидакте у једном се слажу, за добру фотографију потребно је ухватити посебан тренутак.
- Бављење фотографијом је интересантно зато што нам се свима чини да када имамо фотоапарат или телефон поред себе можемо да направимо нешто спектакуларно. А фотографија да би била квалитетна треба да се погоди хиљаду ствари. Треба да знаш и да се намести ситуација, околности, све по мало. То је најинтересантније у бављењу фотографијом. Можеш се бавити тако што идеш на сигурицу, а то је да понесеш са собом статив, гомилу опреме и све знање, да истрајаваш у томе док не направиш добру фотографију. Ипак, најчешће се добра фотографија направи тако што се све то деси случајно, спонтано. То су најдраже и најлепше фотографије - рекао је Дејан Вујић, фотограф.
Изложба фотографија чланова Шабачке фотографске задруге биће отворена до 16. марта у Културном центру.

М.Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa