Инфо

8. март 2018.8. мар 2018.
Поезија је искуство
Збирка поезије “Врата од ромора”

Поезија је искуство

Поводом националног дана књиге у Свечаној сали Библиотеке Шабачке протекле среде представљена је збирка поезије “Врата од ромора”, аутора Милована Марчетића. О књизи поред писца говорио је књижевни критичар и песник Бојан Васић. Збирка се може посматрати као нова, јер се песник поигравао са својим песмама и вршио измене унутар њих, што није увек уобичајено. На овај начин стихови су добили ново обличје и редослед. Књижевни критичар Бојан Васић навео је да су песме настајале у различитим периодима, личним и историјским околностима и да су сада смештањем у заједнички оквир добиле нов и другачији квалитет.
- Рецепција књиге не почиње одмах, почиње тек после једно две године и траје полако, јер поезија, као и свака добра књижевност је нешто што траје. То је искуство. Није медијски догађај и нешто што се деси данас, сутра и што треба да има ексклузивитет. Поезија је нешто чему се човек враћа читавог живота као читалац. Милован је доста стихова мењао, неке песме су и радикално мењане. Ту је прилично труда уложено, што није често случај. Ова књига може да се чита и као једно песничко искуство. Баца другачији поглед на све оно пре тога прочитано. Много су сада јасније најважније одлике у овој поезији, него што су биле када сам читао појединачне књиге. Свака књига колико припада свом аутору, толико и времену у ком је настала, припада тој генерацији и културно-политичком контексту. Када се све те књиге на овај начин споје у један наслов јасно се види оно што јако тешко може да се ишчита из свих тих различитих књига, а то је ауторска личност – рекао је књижевни критичар и песник Бојан Васић.
Жеља аутора је била да читаоцима буде видљива нит која показује да је песме писао један песник, упркос изменама које су унете у његов ранији стваралачки опус који траје преко тридесет година.
- Током година човек се промени и као писац и као читалац и као тумач сопствене поезије. Наравно, уколико писац може да буде објективан према ономе што пише. Ја сам песник који је мењао начин писања. Има писаца који цео живот пишу слично. Ни једно ни друго није ни мана ни предност, важна је сама поезија – истакао је песник Милован Марчетић.
Милован Марчетић је песник, приповедач, али се бави и уредничким послом. Аутор је многобројних књига поезије и прича. Роман “Књига о Беуку” је 2015. године био у ужем избору за Нинову награду. Песме и приче су му уврштене у антологије и изборе савремене српске поезије и прозе. Добитник је и многих значајних награда, а 2005. године покренуо је “Београдски књижевни часопис”.
М.Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa