Инфо

8. март 2018.8. мар 2018.
ДЕЛО ДР ВАСЕ МИРИЋА

СВЕТЛИЈА ВИЗИЈА СВЕТА

Некадашњи ученик шабачке Економске школе, др Василије Мирић, у делу “Друштвена равнотежна моћ” осветлио узроке који, у двадесет првом веку, доводе до светских економских криза и указао на могуће реформе садашњег неолибералног капитализма и његовом ненасилном преласку у друштво без криза и са више социјалне правде.
Садашње капиталистичко, у неким земљама и социјалистичко, друштво може, реформама и без насилних промена односно револуција, прерасти у друштво без криза, без садашњих енормних социјалних разлика и са више правде у односима власника капитала и много веће масе учесника у процесима рада и стварања нових материјалних вредности – тврди Василије Мирић, доктор економских наука у свом делу “Друштвена равнотежна моћ” које је, недавно, изашло из штампе. Овај, некада одликаш Економске школе у Шапцу, а садашњи пензионер, посветио је многе године труда проучавајући дела највећих научника и теоретичара економске науке у свету, посебно у садашњем неолибералном капитализму. Уз оцену да је садашње капиталистичко друштво, том неолибералном праксом и стварањем разлика између малобројног света капитала и многобројног света рада – довело светско друштво у ћорсокак, др Мирић разрађује идеју кензијанских економиста да се свет може променити у оквиру капитализма. Зато су потребне одлуке у парламентима држава које би обавезале власнике капитала да више оствареног профита усмеравају у друштвене фондове који би омогућили да се створе повољнији услови рада, живота, образовања и здравља у свету радника. То радници, учествујући у процесу производње, заслужују – јер без тога неће бити ни профита за власнике капитала.
Др Мирић сматра да су такве реформе неопходне и у односима између развијених и неразвијених држава у свету. Указује и на примере савремене Кине и садашње Немачке које не практикују неолиберални капитализам и глобализацију за коју се тај капитализам залаже. Овај економиста оцењује да се те реформе могу започети озбиљним променама у структурама које, путем парламентарних избора, могу донети потребне законе и постарати се да се они примењују. На тај начин, власници капитала могли би прихватити много већу одговорност за судбину света, то јест одговорност за праведнији живот света рада и света капитала.
Такве промене, сматра др Мирић неће бити лаке и брзе, али су неопходне за бољу и мирнију будућност света.

Ц. Мићић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa