Инфо

8. март 2018.8. мар 2018.
БАДОВИНАЧКЕ ТЕМЕ И ДИЛЕМЕ

ДРИНА НИЈЕ ГРАНИЦА

На недавном састанку (28. фебруар 2018. године) у Министарству државне управе и локалне самоуправе у Београду, одржаном поводом иницијативе месне заједнице Бадовинци и општине Богатић, за решавање проблема промета роба (огревно дрво, вештачко ђубриво... ) грађана највећег мачванског села који на левој обали Дрине имају око 3.200 хектара земљишта, између осталог је речено да се ради о унутрашњем транспорту роба. То значи, као што су мештани овог села и њихово руководство више пута истицали, да је мост у Србији.
Начелник Мачванског округа Драгослав Милановић, који је присуствовао овим разговорима, заједно са председником општине Богатић Ненадом Бесеровцем и председником Привременог органа Бадовинаца Александром Вуловићем, каже да је првог марта добио допис Министарства, којим га обавештавају, (званично) да за мештане Бадовинаца не важи међудржавни споразум који су 2005. године потписали представници Србије, Црне Горе и БиХ о пограничном саобраћају.
- Тако је и званично потврђено да се одредбе овог споразума не односе на мештане Бадовинаца, који прелазе на леву обалу Дрине ради обраде и коришћења својих њива у КО Бадовинци. То је саставни део Србије, каже Милановић и додаје да ће Округ повремено организовати контроле надлежних инспекција: Тржишна, ветеринарска, фитосанитарна, шумарска и пољопривредна.
- Дрина није граница, а овај прелаз сматрамо привременим. Катастарска општина Бадовинци, простире се и с друге стране реке. Тамо наши грађани имају оранице и шуме, а порез плаћају општини Богатић, где и припадају, наглашава Александар Вуловић, председник Привременог органа ове месне заједнице, изражавајући уверење да ће најзначајнији државни органи, у овом случају Министарство спољних послова, по закључку са поменутог састанка, реаговати, најдуже у року од 15 дана и решити проблем, будући да је и пролећна сетва на прагу.
Представници Министарства унутрашњих послова и царине, кажу да су они само извршни орган и реаговаће како им надлежни нареде.

Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa