Инфо

8. март 2018.8. мар 2018.
Јубилеј и  традиција
Разговор с поводом: Драгиша Гранић,
иницијатор Сајма пољопривреде у Шапцу

Јубилеј и традиција

Десет година шабачког Сајма пољопривреде
Џон Дир на штанду
Сајам пољопривреде у Шапцу обележиће овај викенд, 9. и 10. Март. Јубилеј, десет година постојања у Србији - није мало. Један од оснивача, иницијатор и “човек за све” Драгиша Гранић и даље је скроман. “Ма нисам само ја, ту је било још људи који су веровали да је идеја добра, да у центру Мачве фали један овакав сајам”.
А како је све почело?
-Морам истаћи стратешку помоћ града Шапца. Ове године нам подршку даје Одељење за пољопривреду, као и до сада, када је била Дирекција за пољопривреду. Ту је и помоћ Млађе Мијатовића са Института за ратарство у Новом Саду. И он је оснивач Сајма као и Игњатовић... Било нас је више. Свих десет година уз нас је био и Институт Земун поље. Било је потешкоћа, али смо их превазишли.
Како је данас?
-Десети, јубиларни сајам пољопривреде, окупио је 120 излагача од Суботице до Медвеђе. Ове године смо међународни сајам јер имамо једну мултинационалну компанију из Словеније, “Микронатура” из Крања. Они се баве прометом хемије и ђубрива, а њих заступа Домис из Лучана. Потражња је много већа, а били смо спречени капацитетима спортске хале “Зорка”. Ниједан сајам није имао посету испод 7.000 људи. Лако је било израчунати колико је посетилаца када смо радили први сајам у малом простору. Сада имамо три изложбене сале. Сигурно 3.000 квадратних метара, а у сваком моменту делује да је све пуно. Посетиоци нису само пољопривредни произвођачи из нашег краја већ из Срема, Лознице, Крупња, Ваљева.
Да ли је манифестација оправдала Ваша очекивања?
-Не да је Сајам оправдао већ је превазишао сва наша очекивања и очекивања излагача. Знате, ако један “Пионир” зове нас у новембру, да се пријави и каже да током сајма направи 600 уговора са пољопривредницима где се зна по имену и презимену ко ће употребити њихово семе... Колико времена треба да се обиђе толики број домаћинстава.
-Шта можемо да очекујемо у петак и суботу?
-Занимљиво је из којих сфера нам стижу излагачи то је јако интересантно. Долазе нам све семенске куће, чак мултинационалне компаније. Што се тиче хемије долазе нам Бајер, Синџента... доста малих и дистрибутера агро хемије, Аграр Петровић, Асторија или Томсин. Сви дистрибутери. Велики број излагача је из сфере ђубрива, минералних водотопивих и биоенергетских ђубрива. Савремена производња више не може опстати само уз минерална ђубрива тако да ће велики број излагача пренети нека нова сазнања пољопривредницима. Биће и домаћих ђубрива, биће и једна словеначка кућа која ће пренети своја знања у области микробиолошких ђубрива. Биће и велики прој произвођача сточне хране од Суботице до нашег Дехеуса. Нећу да прескочим некога, па да не набрајамо. Сви релевантни произвођачи су ту. Зна се да је Мачва прва по броју сточног фонда у Србији. Још један сегмент који треба истаћи је опрема за наводњавање и механизација. Такође на сајму ће се видети и опрема за сточарску производњу. Као шлаг на торту смо увели мала пољопривредна домаћинства која излажу свој мед, вина, аронију, џемове... Све мале кућне радиности и њих имамо око 40, а нисмо имали довољно простора.
-Значи, видимо се у петак у 11 часова?
Свечано отварање је у 11 сати и као увек, подршку ће нам дати локална самоуправа, а вероватно и неко из Минстарства пољопривреде. Ипак, званично се креће од 9, а излагачи су ту већ од 8 сати. Радно време је до 19 часова. Обезбеђен је бесплатан паркинг, не само за излагаче већ и за посетиоце. Улаз је бесплатан, а све је обезбеђено око аутомобила - те трошкове преузели смо ми као организатори. И хоћу да нагласим да ће доста излагача организовати наградне игре. Ове године ће их сигурно организовати Агримакс, Ветеринарски завод Суботица, Сано, Агросава. Бар десет компанија ће то радити. “БЦ ХИБРИДИ”, која је хрватска фирма са огранком у Србији ове године, поводом десет година рада у Србији, организује велику наградну игру, а главна награда је трактор Џон Дир. Тај трактор ће бити изложен код нас на сајму. Долази и Агромаркет из Крагујевца, један од лидера у производњи агрохемије, који ће довести демом возило и организовати такмичење у брзини сечења дрва, варења... Доста занимљивости ће бити.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa