Инфо

8. март 2018.8. мар 2018.
КОЗЕ ЗА БУДУЋНОСТ
„ГЛАС ПОДРИЊА“ У ПОСЕТИ МИЛАНУ ТОПАЛОВИЋУ У ЛИПОЛИСТУ

КОЗЕ ЗА БУДУЋНОСТ

Породица Милана Топаловића из Липолиста је шеста генерација вредних људи који обрађују земљу и баве се пољопривредом.
Код њих у домаћинству су заступљене све гране пољопривреде. Баве се ратарством, воћарством, сточарством, а почели су мало и повртарством. Када је реч о сточарству, и у том сегменту је све заступљено. Топаловићи имају краве, бикове, јунад, свиње, овце, а од пре две године су им се прикључиле и козе. И управо су козе нешто у чему виде будућност.
- Захваљујући Дирекцији за пољопривреду добили смо једног јарца и пет коза и кренули у ову причу. Сада имамо 13 коза, а планирам је да до краја године стигнемо до 20 – каже Милан.
До посла са козама су дошли случајно. Конкурисали су у Дирекцији, испунили све услове и добили „стартни капитал“ који се показао као пун погодак, како Града Шапца тако и Топаловића.
- Желимо да имамо што већи број коза и јачаћемо стадо. Наша је идеја да се бавимо и прозводњом млека, сира и јарића. Козе су дивне животиње, чисте и нису компликоване за узгајање. За сада имамо млека и сира за сопствене потребе, али озбиљно планирамо да покренемо праву производњу када будемо имали велико стадо – истиче Милан.
За козе се раније тврдило да је сиротињска мајка, а данас се све више претвара у озбиљан и добар бизнис. Тај потенцијал су видели и Топаловићи из Липолиста.
- Наше стадо је мало и младо. Наше козе се тек јаре. За килограм сира је потребно четири до пет литара, али идемо полако. Током године имамо шест до седам месеци када их муземо. То не радимо када добију младе јариће – напомиње Милан.
Пре недељу дана добили су два јарића. Пошто им је мајка млада дохрањују их адаптираним млеком. Каже нам овај вредни домаћин да коза може да ојари четири, пет јарића и верује да ће и у његовом домаћинству то бити случај.
Ови вредни домаћини раде пуном паром, мало предаха током дана ухвате. Широка лепеза послова које морају да обаве је логична последица свега чиме се баве.
- Можда је спас за нас пољопривреднике у „сваштарењу“. Када не успе једно, имамо друго. Имамо, међутим, и много посла и сви морамо да радимо, нема изузетка. Обрађујемо 12 хектара земље, гајимо воће, а почели смо мало и купус и карфиол да радимо – додаје Милан Топаловић.
Сви сликају
Поред вредног посла на имању, Топаловићи су више него успешни сликари, наивци. Отац Слободан је надалеко познат сликар који је до сада продао више од 4.000 слика. Ништа мање талентован је и наш саговорник Милан, док је сликарством „заражен“ и унук Бошко који је, ђак првак. Ова породица је и надалеко позната по свом Етно парку јединстеном призору у нашој Мачви.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa