Инфо

8. март 2018.8. мар 2018.
Живети нормално

ИЗ БЕОГРАДА У КОЦЕЉЕВУ

Према проценама Милосављевића, од узгајања лешника може да заради солидну плату.
Годишње очекује између пет и шест хиљада евра и да „живи у складу са природом“
Млади брачни пар Саша и Мирјана Милосављевић из Коцељеве одлучили су се за гајење лешника. Дипломирани географ и дипломирана теоретичарка уметности уместо у школи завршили су на њиви и тврде да им је добро. Имање од 1,6 хектара купили су у Зуквама и пре пет година посадили леску.
-Идеја је настала јер имам доброг друга који је имао ту идеју пре десет година. Лешник је исплатив. Има тих интернетских прича да га је лако гајити, али нема ништа од тога, морао сам да научим да се служим трактором, тањирачом, прскалицом. Никада пре нисам имао везе са пољопривредом. Има пуно посла. Ја сам три године изучавао теоретски шта и како, прича Саша и додаје да му је у привикавању на њиву помогла и породица његове супруге.
Како каже, када су се пресабрали након завршетка факултета схватили су да им за наставак живота у престоници треба једна плата за режијске трошкове. Тако је Саша, родом из Ћуприје, одлучио да се „уда“ у Коцељеву. Ипак, на питање зашто лешник одговор је јасан.
-Наше пољопривредно тржиште је генерално јако нестабилно. Лешник је производ којем је једино стабилна цена и на светском тржишту, око 7 долара за килограм крцканог лешника. Једини производ коме цена није варирала. То је био први разлог, затим што лешник у љусци може да се чува до три године, а до годину дана ољуштен. Нико не може да ме услови, као малину или слично. Моја идеја је да ја продам производ по некој нормалној цени. Нема уцене од великих трговинских ланаца. Ми немамо ни 10 посто лешника који нам треба. Само Таково преради десет тона дневно. У великом Поморављу хектар земљишта је и до 10.000 евра. Мало људи зна да је то најплодније земљиште у Србији. Онда купимо за много мањи новац овде. Морамо размишљати, каже Саша
Милосављевићи имају око 530 стабала и тврде да је то довољно. Планирају проширење засада, али и наглашавају не превише. Саша воли да се кући врати уморан са сазнањем да је нешто радио и урадио сам. Засад је жбунастог типа, па је најчешћи „инструмент“ тример. За тај вид садње определили су се након саветовања са стручњацима.
-Код нас се калемљени лешник никада није до краја примио. Ни код нас ни у свету. То је доказ да нико нема појма шта се дешава. Пресудна је и била цена ја сам куповао саднице по три евра, а накалемљени лешник је био седам евра. Једина предност је јер је стаблашица и можеш да прскаш, али апсолутно нема разлике у роду и стизању рода. Моје сам купио од професора Радована Бошковића, који предаје у Лондону, а обуче чизме и иде у њиву. Примиле су ми се све саднице и добили смо субвенције. Имао сам помоћ и Милорада Јоцковића у Шапцу. Лешник је већ у првој години почео да ради што је било и чудо.
Према проценама Милосављевића, од узгајања лешника може да заради солидну плату. Годишње очекује између пет и шест хиљада евра и да „живи у складу са природом“.
-Хоћу да се кући вратим уморан, али слатко уморан јер сам нешто радио и урадио.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa