Инфо

8. март 2018.8. мар 2018.
Градска деца

АРОНИЈА НАС СПАШАВА

Све чешће млади људи из града покушавају да направе посао у сеоским срединама. Неки имају срећу да су наследили или добили на коришћење оранице. Тако је и Жељко Димитрић започео да гаји аронију на очевом имању у Малој Врањској. „Још сам на Рајковој грбачи“ - каже. На 70 ари плаца никла је биљка у коју многи верују.
-Идеја ми је дошла јер је аронију лакше радити него кукуруз. Радим у болници, плата је мала и мораш радити свашта да би преживео. Аронију сам кренуо 2013. године. Двоумио сам се да ли боровница или вишња, а одлучио се за аронију. То је органска производња. Причали су ми да није захтевна, али шта рећи о томе. Садио сам је по мразу, рекао сам ако је сада не по садим ко зна када ћу и да ли ћу. Тада сам је посадио. Била је добра цена, али сада и није. Први значајан род је био две тоне, а мислим да ће ове године бити, ако Бог да, до шест тона. Веровали или не од 2013. године до данас сам уложио 13.000 евра. Са садашњим ценама ћу напокон доћи до профита. Дуг је пут до зараде, прича Димитрић.
Цена литре матичног сока ароније је око 700 динара, а за њу је потребно, у зависности од временских услова, од 1,5 до 2,5 килограма плода. Након засада уследиле су и друге идеје. Прво је набавио машину за прераду у сок, затим је тражио и сертификат да је органски производ.
-Набавио сам и машину за прераду, све је органски. Сок се пастеризује. Реално, за аронију нема лоше земље. Имао сам један део који је, да кажем, јападни, а ту ми је аронија и боља него тамо где сам очекивао бољи род. Док чекам нови род покушавам да скратим период конверзије и добијем сертификат за органску производњу. Град ће помоћи, то је донета одлука. Биће субвенционисан и садни материјал за органску производњу што и није лоша ствар, додаје Димитрић.
Једна од идеја је да засади и боровницу и пауловнију. Док се поново двоуми, како каже, од ароније „капље помало“.

М.Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa