Инфо

15. март 2018.15. мар 2018.
ДОНЕТ ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ И НАЧИНУ РЕШАВАЊА ЗАХТЕВА ГРАЂАНА ЗА НАКНАДУ ШТЕТЕ КОЈУ ПРОУЗРОКУЈУ ПСИ ЛУТАЛИЦЕ

Цех несавесних власника плаћамо сви

Са проблемима проузрокованим нападима напуштених паса суочавају се готово све локалне самоуправе у Србији. Из локалних буџета издвајају се огромна средства која се исплаћују оштећенима на име надокнаде штете претрпљене услед уједа паса луталица. Неретко, у сеоским подручјима, они проузрокују огромне штете у домаћинствима нападајући домаће животиње.
Коцељевачка општина недавно је усвојила правилник којим се регулише ова област. С обзиром да судови у свим случајевима пресуђују у корист оштећене странке било је неопходно прописати поступак у оквиру локалне самоуправе како би се број судских поступака свео на минимум.
–Правилник је донет на захтев државне ревизије и он је прилично кратак и јасан. У њему је описано оно што ми већ годинама као модел и примењујемо у пракси према грађанима који претрпе штету од паса луталица. Јасно је да и други градови и општине имају сличне проблеме и издвајају огромне паре. Ми смо до сада већину захтева решавали између 15 и 20 хиљада динара на име надокнаде. Немам прецизан податак али 2-3 случаја месечно се сигурно јављао по овом основу, ако не и више - изјавио је начелник Општинске управе Коцељева Владимир Бојић. Председник општине Душан Илинчић истиче да су у овој локалној самоуправи свесни проблема проузрокованих неодговорношћу власника паса који напуштају своје љубимце.
–Најугроженија зона по овом питању јесте зона школа. Деца бацају храну којом се они хране, те је то један од разлога њиховог појављивања у овим деловима. Њихово уклањање је веома скупо, а нама најближи азил је на Убу. Надлежне службе из азила интервенишу и однесу одређени број паса, али се већ током ноћи или наредног дана појављује други, неретко још већи чопор луталица. Ако неко не буде озбиљно почео да се бави тим проблемом бојим се да нећемо моћи само накнада да се наплаћамо - сматра Илинчић. Према његовим тврдњама у пракси се бележе и злоупотребе од стране грађана јер се дешава да власника угризе његов пас, а да се он јави надлежнима тврдећи да је реч о псу луталици.
Иако се на име надокнаде из локалне касе издвајају велика средства то је, како каже председник општине, ипак јефтиније од судских спорова. Многи сматрају да би чиповање решило проблем напуштених паса, али се надлежни на терену суочавају са бројним проблемима, посебно у сеоским подручјима у којима власници не признају да су затечене животиње у домаћинству њихове како би избегли трошкове. Председник коцељевачке општине подсећа да у већим градовима постоје ЗОО хигијенске службе али да их је у мањим општинама готово немогуће формирати јер функционисање тзв. азила много кошта.

В.Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa