Инфо

15. март 2018.15. мар 2018.
Медијска и новинарска Удружења:

Дискриминација медија на конкурсу Министарства информисања Србије

Четири медијска и новинарска удружења Србије - АОМ, НУНС, НДНВ и АНЕМ затражила су данас од поверенице за заштиту равноправности да хитно реагује због дискриминације Министарства културе и информисања којој су изложени многи медији.
У заједничком саопштењу наводи се да су у актуелном конкурсу Министарства за информисање направљене велике разлике у условима за пријаву зависно од типа медија - ТВ, радио, штампа, онлајн, агенције, што представља дискриминацију коју закон забрањује.
Закон о информисању и медијима експлицитно прописује да се новац на конкурсима за јавно информисање додељује „без дискриминације“.
Министарство је 5. фебруара расписало конкурсе за суфинансирање производње медијских садржаја. Конкурси су расписани одвојено по типу медија, али тако да се међусобно разликују укупни износи издвојеног новца. Поред тога, битно се разликују минимални и максимални износи вредности пројекта који ће бити суфинансирани, зависно опет од тога да ли се програм објављује на телевизији, на радију, порталима, у штампи или новинским агенцијама.
Док је минимални износ за ТВ садржаје 500.000, а максимални пет милиона динара, код интернет портала ти износи су 300.000, односно милион динара.
Удружења су навела да је Министарство одбило и да одговори на Допис који су упутили 19. фебруара кабинету министра, тражећи образложење конкурсне дискриминације медија.
„Пракса раздвајања медија по типу ствара могућност да власт убудуће уведе додатне и неосноване критеријуме, чиме ће додатно фаворизовати себи лојалне медије и вршити притисак на независне медијске куће“, навела су удружења и додала да очекују да повереница провери њихове наводе и утврди да ли је дошло до дискриминације медија.
АОМ, НУНС, НДНВ и АНЕМ су позвали Министарство да објави образложење за спорно раздвајање медија или да поништи већ расписани конкурс.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa