Инфо

15. март 2018.15. мар 2018.
ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ ДОМА ЗДРАВЉА “ДР ДРАГА ЉОЧИЋ”’ И ОШ “СВЕТИ САВА”

Помоћ деци са сметњама у развоју

Протекле седмице у управи Дома здравља “Др Драга Љочић” потписан је Протокол о сарадњи између ове установе и ОШ “Свети Сава” Шабац. Циљ сарадње је помоћ деци са развојним сметњама која су корисници Развојног саветовалишта Дома здравља, као и омогућавање побољшања функционалног статуса коришћењем постојећег кадровског потенцијала школе, обученог за рад у сензорној соби, као и сензорне собе која се налази у установи.
Дом здравља ће све своје кориснике који имају проблем са сензорном интеграцијом и хиперактивношћу уз одговарајућу документацију упућивати у школу ради пружања потребних помоћних третмана.
-Потписивањем Протокола о сарадњи између наше установе и ОШ “Свети Сава” желимо да пошаљемо поруку да мислимо на особе са инвалидитетом, као и на децу са развојним сметњама током целе године, а не само када се обележава трећи децембар. Исто тако желимо да пошаљемо поруку јавности да је период до 7 година, период када се овој деци може највише помоћи и побољшати њихове сензорне сметње. У том периоду наш Тим за сензорну интеграцију може их по упуту изабраног педијатра упутити тамо где ће проводити време по процени стручњака – истакла је директорка Дома Здравља “Др Драга Љочић” др Јасмина Станковић и додала да се нада успешној сарадњи у даљем периоду.
Директорка ОШ “Свети Сава” Катарина Томић, истакла је овом приликом да сензорна соба која је добијена уз помоћ донације у њиховој установи постоји већ две године.
-Собу су до сада користили само наши ученици. Ова сарадња је најбољи могући начин да помогнемо свој деци која имају проблеме са сензорним сметњама и надамо се да ћемо у томе успети – навела је Катарина Томић.
Колико је значајна сензорна соба за децу са посебним потребама сведочи изјава Данијеле Марковић, мајке дечака који похађа први разред у ОШ “Свети Сава”.
- За пар месеци, од када је корисник сензорне собе резултати су јако добри. Дете даје велики напредак. Поручила бих свим родитељима да на време пријаве своју децу јер је код мањег узраста напредак бољи, али, наравно, није касно ни за старију децу. Задовољна сам терапеутима, а допуштено је и родитељима да уђу у сензорну собу како би видели на који начин се ради са нашом децом. Свако дете је другачије и свима се поклања максимална пажња. Људи су заиста стручни и дају све од себе – истакла је Данијела Марковић.
Др Снежана Павковић, педијатар Дома Здравља “Др Драга Љочић” и члан интерресорне комисије у коју се упућују деца са посебним потребама изјавила је да до сада нису имали где да упућују децу којој је ова услуга потребна.
-До сада су родитељи приватно ишли у школу која се налази у Сремској Митровици, што су плаћали личним средствима. Нешто је функционисало при Центру за аутизам, али је ту био мали одзив родитеља. Мислим да ће одзив сада бити већи. То деци знатно доприноси у развоју сензорног и психомоторног развоја – истакла је Снежана Павковић.

К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa