Инфо

15. март 2018.15. мар 2018.
“Мала Снежана” жива и здрава стигла на свет
ПОРОЂАЈ У САНИТЕТУ НА МАГИСТРАЛНОМ ПУТУ

“Мала Снежана” жива и здрава стигла на свет

Захваљујући првенствено стручности, а затим и присебности екипе коцељевачког Дома здравља “Др Даринка Лукић”, породиља Биљана Фамилић из Драгиња донела је на свет здраву девојчицу. „Мала Снежана ”, како су је назвали, рођена је пре неколико дана у санитету, на путу према шабачком породилишту.
Трудница се у вечерњим сатима јавила овој здравственој установи са већ интензивним порођајним боловима, а дежурни возач санитета је у тим тренуцима већ био на терену. Дежурна екипа на челу са доктором Немањом Лукићем и сестрама Бранком Николић и Љиљаном Павловић позвала је другог возача, након чијег брзог доласка су кренули пут болнице. Према њиховим речима, већ на пола пута почео је порођај, па су били принуђени да Биљани укажу помоћ на лицу места. По вејавици и температури испод нуле, без одговарајуће опреме и искуства из области акушерства, медицинско особље коцељевачког Дома здравља успело је да више него успешно обави свој посао за који су добили похвале од дежурних колега у шабачкој болници. Рођена је здрава, крупна девојчица. Сестра Љиљана која има готово 23 године радног искуства истиче да досада није била у сличној ситуацији.
–Без адекватне опреме за овакву врсту интервенције, по температури испод нуле у санитету, практично без икаквих услова успели смо да ваљано одрадимо свој посао. Помогли смо породиљи да на свет донесе живо и здраво дете и то је оно што је најважније. Места и времена за страх и размишљање у тим моментима није било - каже ова медицинска сестра. Ни тридесетогодишњи доктор опште медицине Немања Лукић се до сада није налазио у сличним ситуацијама, али признаје да је ипак о њима размишљао.
–За ове три године колико радим у овој установи није било таквих ситуација. Знам да су порођаје од мојих колега обавили др Томислав Стојановић и др Људмила Милијанчић. Ипак размишљао сам о могућим ситуацијама јер у нашем Дому здравља у поподневним сатима не ради ни педијатрија ни гинекологија, тако да је било очекивано да ће се некада, у неком тренутку, ово и десити. Морам признати да сам донекле и сам себе изненадио, али не бих могао сам све да урадим да није било велике помоћи медицинских сестара - изјавио је др Лукић и додао да је, поред комплимената од колега из шабачке болнице, највећа сатисфакција то што су мајка и беба стигле кући без икаквих додатних хируршких интервенција. Ова вест је код већине становника Коцељеве изазвала поштовање.
На медицинске раднике се често љутимо, неретко критикујемо и веома ретко смо спремни да их похвалимо. Њихов посао јесте помоћ и збрињавање пацијената, али у време када бела куга пустоши Србију они су добили битку са њом.

В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa