Инфо

15. март 2018.15. мар 2018.
Промоција књиге “Шапчанке”

Женска храброст, знање и умеће

Сто осамдесет осам биографија и сто осамдесет осам женских срдаца које куцају као једно у овој књизи. Комплексна слика изузетних жена које су кроз историју биле мајке, ратнице, владарке, а често попут ваздуха неприметне за околину
У дворани Винавер протекле среде представљена је књига Живане Војиновић “Шапчанке”. Поред ауторке на промоцији говорио је протођакон др Љубомир Ранковић и професорка гимназије Мирјана Јевтић. Књига садржи 188 биографија истакнутих Шапчанки по рођењу, пореклу или удаји. Жене које су својом храброшћу знањем и умећем облежиле период у ком су живеле. Међу њима се налазе познате и заборављене, упорне и храбре, креативне и успешне. Жене које су се издвојиле у друштву својом личношћу. Јела Спиридоновић Савић, Милева Марић Ајнштајн, Вера Благојевић и Слободанка Ракић Шефер само су неке од заслужних Шапчанки чији су животи описани у књизи.
Анка Обреновић, Драга Љочић, Даница Грујић као представнице оних времена које су за нама, али и савременице као што су Јасмина Вујић, Гордана Илић Марковић су засигурно жене које су целим својим животом, а првенствено љубављу према књизи и знању заслужиле да их непрестано спомињемо. Библиотека шабачка овим програмом, представљањем књиге “Шапчанке” наше драге суграђанке Жане Војиновић наставља свој пут и традицију непрестаног спомињања и опомињања свих нас на значајне људе, у овом случају жене које су својим животом и радом допринеле да наш град изгледа управо овако како изгледа данас – истакла је Кристина Алексић.
На промоцији протођакон Љубомир Ранковић говорио је о вечној инспирацији и проклетству коју жене доносе својом појавом у сваком тренутку постојања света.
- Сто осамдесет осам биографија и сто осамдесет осам женских срдаца које куцају као једно у овој књизи. У митском филму “Титаник” на једном месту Роуз каже “Женско срце је океан дубоких тајни.” Дакле, стајати пред женским срцем је као стајати пред књигом запечаћеном са седам печата – рекао је на промоцији протођакон Љубомир Ранковић.
Ризница биографија познатих Шапчанки које дефилују у променади кроз последња два века историје града, стварајући култну мозаичку сцену без које ниједно друштво и град не може да постоји. Сведочанство прошлости и садашњости које истовремено отвара двери будућности и утире пут славним Шапчанкама које ће тек доћи. Једна од познатих жена чије име се нашло у књизи је професорка Шабачке гимназије Мирјана Јевтић.
Мени је велико задовољство зато што се ради о књизи моје изузетно драге пријатељице Жане Војиновић са којом срађујем већ неких двадесетак година врло успешно. Посебно ми је драго и част што се моје име налази међу тих познатих 188 жена и што сам заузела место у првој галерији, како зовем тај први део књиге. Покушаћу да приближим идеју како је књига настала. Можда ће неке заинтригирати како је уопште ауторка дошла до идеје да направи овакву књигу. Занимљиво је то да је ово прва књига која говори о славним Шапчанкама. Интересантно је да се о Шапцу много писало, али некако жене су вечито биле запостављене. Чак је и Доситеј опоменуо да то не би требало да се догоди – навела је Мирјана Јевтић, професорка Шабачке гимназије.
Комплексна слика изузетних жена које су кроз историју биле мајке, ратнице, владарке, а често попут ваздуха неприметне за околину. Ипак оне су основ сваког живота. Српска историја није била благонаклона према својим мајкама, ћеркама, сестрама, јер их је често заборављала. Књигом “Шапчанке” књижевница Живана Војиновић покушава да отргне од заборава хероине прошлости и садашњости.
- Књига окупља 188 жена којима је Шабац неизбрисиви део биографије. Оне које су се родиле, радиле и живеле или само школовале у граду. Књига је подељена на Шапчанке по рођењу и пореклу, по животу и раду и по школовању. Може подела да се направи и другачије, по креативности или неком другом критеријуму. Истакле су се храброшћу, хуманошћу, доброчинствима, креативношћу, својим ликовним и музичким, глумачким изразом, јавним признањима, као дародавци и научним достигнућима. Дакле оно највредније што смо имали током последња два века. Имена свих њих топоним су шабачке прошлости. Неке од њих су део и националне историје, а неке су оставиле траг у светској култури и науци. Надам се да ће ово бити нешто што ће читаоци радо читати. Свако може пронаћи своју хероину према спопственом афинитету. Надам се да ће се књига дописивати и волела бих да буде приређено допуњено и измењено издање. Постоје и неке нове приче, имам већ десетак нових написаних – навела је Живана Жана Војиновић, ауторка књиге “Шапчанке”.

М.Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa