Инфо

15. март 2018.15. мар 2018.
“Токови”
Изложба Драгише Маринковића

“Токови”

Специфичност изложбе је у томе што нуди могућност посматрачу да сваки експонат тумачи на себи својствен и различит начин у зависности од личног доживљаја есенције природе
Млади уметник Драгиша Маринковић представио се шабачкој публици необичном поставком протеклог четвртка у Галерији Народног музеја. Несвакидашњи радови настали као спој природних материјала и интересантног погледа на свет овог академског сликара чине наставак ранијег стваралаштва. Изложба носи назив “Токови” јер како сам аутор наводи у природи постоје универзалне законитости које важе за све. Нераскидива повезаност материјалног света и јединке указује на то да се све креће циклично и прожима, баш као Драгишина уметничка дела.
- Ово је наставак старог циклуса, који је укључивао мало морбиднију причу где сам се бавио телесношћу, сецирао сам људска тела и сублимирао поједине делове. На овој изложби такође се бавим природним материјалима и појмом земље и органског. Циклус између човека и природе, њихова повезаност. Овде сам се базирао на сличним елементима који се појављују у природи. Сви елементи који се појављују код човека и организација слична је у биљном и животињском свету, чак се и на самом тлу дешавају промене као код нас. Управо та повезаност човека и природе ми је интересантна за изучавање и тиме се бавим. Као што се појављују ране код човека у ранијим радовима, овде се појављују кратери у земљи и намерно сам убацивао пигмент црвене боје, како бих то повезао са причом о крви у ранијим радовима. Приметио сам да много ствари које постоје код човека, постоје и у земљишту. Токови река су као крвоток у нашем телу. Корење код биљака и сокови коју оне поседују су као наши животни сокови. Исте законитости важе у природи за све и покушао сам да то прикажем, само путем другачијих материјала. Већином су све природни материјали и ово је део једне приче која ме занима. Други део који планирам да изведем за докторску изложбу где ћу користити вештачке материјале. Сукоб између пластике и земље, као других и материјала које сам укључио у ову изложбу – рекао је Драгиша Маринковић.
Специфичност изложбе је у томе што нуди могућност посматрачу да сваки експонат тумачи на себи својствен и различит начин у зависности од личног доживљаја есенције природе.
Када говоримо о самосталним представљањима у последњих више година нисмо имали једну овакву изложбу. Оно што бих истакла као једну посебност када је реч о овој изложби је чињеница да се она само једним делом наставља на оно о чему је у уметничком и сваком другом смислу размишљао аутор. Тако да постоје некакве додирне тачке са ранијом фазом, али је ово ипак један другачији искорак у употреби нових материјала, употреби нових израза и то једно дубоко промишљање живота и окружења на један врло специфичан начин изложио је у нашој Галерији – рекла је Татјана Марковић, виши кустос историчар уметности.
Изложба “Токови” отворена је за посете до краја марта у Галерији Народног музеја.
М.Ж.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa