Инфо

22. март 2018.22. мар 2018.
УНАПРЕЂЕЊЕ ДОБРОГ УПРАВЉАЊА И СОЦИЈАЛНЕ УКЉУЧЕНОСТИ

Град у друштву оних који поштују европске вредности

Представљање активности програма “ Подршка Европске уније развоју оштина – ЕУ ПРО” и “Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Сњисс ПРО” одржано је протекле седмице у Хотелу “Слобода. Програми су намењени су одрживом развоју деведесет и девет градова и општина у регионима Шумадија и Западна Србија и Јужна и Источна Србија.
Према речима заменика менаџера програма “ЕУ ПРО”, Марка Вујачића, програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности и социјалне кохезије мање развијених подручја кроз повећање продуктивности малих и средњих предузећа, стварање повољнијег окружења за пословање и развој инфраструктуре.
-Задовољство нам је што имамо прилику да најавимо у Шапцу два развојна програма, који ће финансирати Европска унија и Влада Швајцарске. „Подршка Европске уније развоју општина” биће вредан двадесет и пет милиона евра, реализоваће се у 99 локалних самоуправа у Србији, а трајаће три године. С озбиром да се програм налази у припремној фази, желимо да информације којима располажемо поделимо са локалним самоуправама, како би оне спремно дочекале прилике које ће се појавити у наредних неколико месеци – истакао је Марко Вујачић.
Програм “Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености” који се спроводи у партнерству са Сталном конференцијом градова и општинама, Влада Швајцарске финансира са 6,9 милиона евра, а трајаће четири године.
Пројекат има за циљ да допринесе унапређењу управљања кроз јачање локалних капацитета за примену принципа доброг управљања у пракси, као и побољшање живота рањивих група кроз спровођење локалних политика и мера социјалне заштите. Конкретно кроз Швајцарску подршку, омогућићемо општинама да развијају политике које се односе на социјалну инклузију, али и унапредити ниво управљања у локалним самоуправама – истакла је Ана Недељковић Беља, национална менаџерка програма.
Представљању програма присуствовао је и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, који је овом приликом исказао захвалност Европској унији и Швајцарској Влади на помоћи.
- Ми смо као Град ушли у овај програм зато што знамо тачно шта хоћемо. Желимо да будемо друштво које поштује европске вредности и које жели да иде у Европску унију. Јако нам је важно да развијамо локалне послове и локалну организацију. Град Шабац има своје идеје и локалне политике. Желимо да добијемо конкретна и јасна упутства из Европске уније како и на који начин те политике можемо још да унапредимо – истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Оба програма спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге, која има дугогодишње искуство и одличне резултате у спровођењу развојних програма у тридесет и четири општине на југозападу и југоистоку Србије. Развијени су у складу са националним законодавним оквиром и стратешким документима у координацији са главним националним партнерима као што су Министарство за европске интеграције, Министарство привреде, Министарство државне управе и локалне самоуправе и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

К.Ј.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa