Инфо

22. март 2018.22. мар 2018.
СВЕ ЈЕ ПОД КОНТРОЛОМ
ОД УТОРКА ВАНРЕДНЕ МЕРЕ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВА НИЗВОДНО ОД ШАПЦА

СВЕ ЈЕ ПОД КОНТРОЛОМ

Уведена је мера ванредне одбране од поплава, низводно од Шапца, односно од ушћа Церског ободног канала у Саву ка Мрђеновцу и до Прова. Грађани могу да буду спокојни, поручио градоначелник Зеленовић.
Водостај Саве код Шапца у уторак у 15 часова је достигао 505 центиметара. Уведена је мера ванредне одбране од поплава, низводно од Шапца, односно од ушћа Церског ободног канала у Саву ка Мрђеновцу и до Прова.
Градоначелник Шапца и командант Градског штаба за ванредне ситуације Небојша Зеленовић, сазвао је штаб на ком су представници Одељења за ванредне ситуације ВП “Сава” и других битних чинилаца, поднели извештај о актуелном стању. Закључено је да је све под контролом и да грађани немају разлога за бригу јер не прети опасност од изливања Саве, али ни водотокова другог реда, као ни од Дрине.
-“Србијаводе” су увеле ванредне мере одбране од поплава низводно од Шапца, док су узводно редовне мере. Када су у питању каналске мреже, све црпне станице су у погону и одржавају ниво воде у каналима на пројектованом нивоу. За сада нема опасности ни од изливања Саве ни од изливања бујичних водотокова. Републички хидрометеоролошки завод прогнозира врх таласа у петак, када би Сава требала да достигне 532 центиметра. Ни на том водостају нема опасности од поплава, а већ у суботу се прогнозира опадање, објаснио је Александар Вујадиновић, представник ВП “Сава”.
Одељење за ванредне ситуације прати водотокове и првог и другог реда. Мр Фадиљ Незири је у свом извештају Штабу навео да су водотокови другог реда у средњем нивоу корита. Дрина, која пролази поред Прњавора је у опадању и мада њен проток зависи од пропуштања Хидроцентрала у Зворнику, не очекују се проблеми.
Незири је образложио да је стање насипа на Сави од Дреновца до Чеврнтије добро, да има још метар до метар и по до круне насипа. Сматра да би насипи издржали и водостај од 540 и 550 центиметара, али и на основу четрдесетогодишњег искуства верује да тај водостај ипак неће бити достигнут. Такође је пренео да је Предраг Марић, начелник Сектора за ванредне ситуације поручио градоначелнику Зеленовићу да се не либи да тражи помоћ уколико буде потребна.
Представник ЈП “Инфраструктура” Миодраг Филиповић такође је обишао терен. Рекао је да су у ромском насељу добили камион песка и 100 џакова. Ради се о насељу у Мишару, које се практично налази у водотоку Саве. Такође и викенд насеље на левој обали Саве је под водом, али тамо је то уобичајена ситуација сваки пут када је водстај мало већи.
Градоначелник доноси одлуку о проглашењу ванредне ситуације, али за тако нешто сада нема разлога.
-Ово је редовно стање у овом периоду године, али морамо бити обазриви. Штаб је сазван да би од сваког ко је задужен за одређени посао сазнали како систем функционише. Чули смо да је све под контролом. Нема значајних изливања. Центар за социјални рад обишао је припаднике ромске популације која живи у небрањеним деловима и дао им потребну помоћ. Све ће се пратити на дневном нивоу. Грађани могу да буду спокојни, поручио је градоначелник Зеленовић.
Град испунио своје обавезе, исто тражи од државе
Градоначелник Шапца и командант Градског штаба за ванредне ситуације, Небојша Зеленовић, упутио је у уторак писмо председнику Републике Србије, председници Владе, министру пољопривреде, ВП „Сава“ и ЈВП „Србијаводе“, у ком је подсетио да је Град Шабац очистио 100 километара каналске мреже на водотоцима ИИ реда, за које смо надлежни, и да захваљујући томе нема проблема са бујичним потоцима.
Зеленовић је у писму напоменуо да се и даље чека да држава уради свој део посла и да почну хитни радови на санацији насипа Дреновац-Чеврнтија.
-Једно што није урађено, а где прети највећа опасност од поплаве, је насип на реци Сави Дреновац-Чеврнтија, дужине 5 километара и 350 метара, што је искључива надлежност државе. Град Шабац је и у овом случају урадио све што је било у његовој надлежности: добијена је писмена сагласност власника парцела поред насипа за привремено заузеће земљишта, обезбеђено је позајмиште земљишта и изграђене су приступне саобраћајнице, наводи се у писму које је градоначелник и командант Штаба за ванредне ситуације Шапца упутио највишим државним званичницима.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa