Инфо

22. март 2018.22. мар 2018.
ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА У ЕМИСИЈИ „ДОБАР, ЛОШ, ЗАО“ НА ТВ ШАБАЦ

МОРАМО ДА ГРАЂАНИМА ПОНУДИМО ВАЖНЕ ТЕМЕ

- Нама уопште није тема Александар Вучић. Сви знамо са киме имамо посла. Нама смо тема ми сами, односно шта ми као људи који се баве политиком, где интерес државе и друштва треба да буде испред сваког другог интереса, можемо да понудимо. Ми смо овде из Шапца понудили – рекао је Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца, приликом гостовања у емисији „Добар, лош, зао“ на Телевизији Шабац.
Он је подсетио да када је Шабац кренуо у причу са референдумима на којима су грађани одлучивали како ће да потроше паре од пореза на имовину који су сами платили, нико није веровао да је то могуће.
- Постоји нека генерална флоскула да је народ лош, и пошто је народ лош, онда не може лепо да се живи. То није тачно, само је власт лоша, и увек лоша власт производи лоше последице у друштву. Пошли смо од позиције да треба да повежемо нешто што је друштвена, јавна одговорност, а то је плаћање пореза, са правом људи да одлуче о томе шта радити са новцем који су сами дали. Оно што смо ми урадили је институционализована заштита слободе грађана. Ми смо заштитили право грађана са градским одлукама у складу са Законом – истакао је Зеленовић.
Он је додао да су прошле године грађани одлучивали у 24 Месне заједнице о 36 милиона динара, ове године одлучује 100.000 Шапчана у свих 60 Месних заједница и одлучују о 280 милиона динара.
- То никада није било у Србији, нигде. Јако нам је важно да Србија почне да изгледа другачије него што је данас, да то што је Шабац данас једини опозициони град не буде ретка појава и даље, него да идеје демократије и слободе, више права за грађане буду теме које ће моћи да окупе велики број наших суграђана и у другим градовима и да полако почнемо да мењамо Србију.
Према његовим речима, партијски систем ће ускоро бити искорењен.
- Зашто би народ излазио на изборе и гласао за лидере који не нуде ништа и који ништа не разумеју? Ми смо понудили да почнемо да причамо о важним стварима на локалном нивоу и да полако причајући о тим стварима избацујемо неважне теме. Генерално је ситуација у друштву надреална и у таквој ситуацији ми у нашем граду покушавамо да, поштујући људске вредности избацимо неке нове теме за грађане, да на другачији начин сагледавамо стварност – напоменуо је градоначелник Шапца.
Он је додао да живимо у надреалној ситуацији.
- Имамо фејк реалност у којој живимо и у њој се могу десити разна чуда и пошто је то неодржив систем морамо да изађемо са озбиљном понудом према грађанима која ће негде покушати да наше друштво врати у нормалу. Суштинска разлика између свих нас и Александра Вучића је у томе што ми верујемо да грађани треба да добију прилику да суштински одлучују. Насупрот томе имате владавину једног човека – рекао је Зеленовић.
Пет политика
Нас је та ситуација да смо једини опозициони град очврсла. Таква ситуација вас натера да схватите да од других нема ништа, никаве помоћи, никакве жеље. Ми смо једини град у Србији који има пет формулисаних политика са идејом да се заради више, да грађани одлучују, да се води рачуна о социјалној заштити, да имамо најбољу услугу по најнижој цени, да имамо модерну школу. Ако тако поставите ствари потпуно ће бити небитно ко ће сутра доћи уместо нас и биће потпуно неважно ко ће седети у Београду, јер грађанима Шапца не мора то да буде најважнија ствар. Не кажем да није немогуће да се деси да дође неко и да све то поништи и да поново врати на стање да један човек одлучује о свему, али ће се десити много теже.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa