Инфо

22. март 2018.22. мар 2018.
Прича о нади, храбрости и љубави
Аустралијанка у српској војсци

Прича о нади, храбрости и љубави

У току првог светског рата, на десетине храбрих Аустралијанки, лекара, медицинских сестара и помоћног особља пружило је преко потребну хуманитарну помоћ Краљевини Србији. Те неустрашиве жене добровољно су служиле на српском фронту како би обезбедиле неопходну медицинску помоћ српским војницима и цивилима.
Једна од њих била је Олив Келсо Кинг, чији храбри напори на линији фронта током ратних година, као и њена великодушна залагања да обезбеди преко потребну хуманитарну помоћ у периоду од 1918. до 1920. године, представљају њен немерљив допринос ратом разореној Србији.
Тим поводом, у оквиру прославе века победе у Великом рату, отворена је протекле седмице гостујућа изложба амбасаде Аустралије “Аустралијанка у српској војсци, наредник Олив Келсо Кинг”, у Народном музеју у Шапцу. Истовремено, овом поставком су званично почели Дани Аустралије који ће у Шапцу трајати до 31. марта.
Да је веома важна порука коју ова изложба шаље сећање на наду, али и дуга традиција добрих међусобних односа са Аустралијом, истакао је Марис Тебецис, други секретар у амбасади Аустралије који је отворио изложбу.
-Иако је Аустралија јако млада држава, и држава која је у време првог светског рата била безбедна земља, многим Аустралијанцима је поглед био ка Европи упућен. Желели су да дођу у Европу да се жртвују и учествују у рату. Приче из Првог Светског рата су обично мрачне и тужне. Прича о Олив Кинг није таква. То је прича о нади, храбрости и љубави – истакао је на отварању изложбе Марис Тебецис.
Олив Келсо Кинг, која се придружила српској војсци и постала наредник, за велики допринос одликована је од стране Владе Србије.
- Ми јако мало знамо о великом рату који је покренуо цело човечанство, па и Олив Келсо Кинг, богату наследницу из Аустралије коју је пут навео на брдовити Балкан где је постала наредник Српске војске и помогла стотинама, хиљадама људи да остану живи и да се врате својој кући. Добила је сва највиша одликовања која је Србија тада могла да да неком за хероизам и за напор. Ово је прва изложба којом град Шабац обележава две победе у великом рату – истакао је Игор Марсенић, члан Градског већа задужен за културу и позвао све који су у могућности да дођу и да виде поставку која ће трајати до 31. марта.

К.Ј.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa