Инфо

22. март 2018.22. мар 2018.
ТЕМА ГЛАСА ПОДРИЊА: МЕРЕ ЗА ПОВЕЋАЊЕ НАТАЛИТЕТА КОЈЕ ЈЕ НАЈАВИО АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ

ПРЕДСЕДНИК ОБЈАВИО: СРБИЈО РАЂАЈ

Свака мајка у Србији за прво дете, како је саопштио председник Вучић, добиће једнократно 100.000 динара, за друго дете 10.000 динара месечно две године, за треће 12.000 и за четврто 18.000 динара месечно током десет година. Како од породице без родбинских и политичких веза до посла?
Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће од 2019. на снагу ступити нове финансијске мере за подршку рађању, јер, у супротном, до 2060. “нећемо имати ни државу, ни народ”.
Свака мајка у Србији за прво дете, како је саопштио председник Вучић, добиће једнократно 100.000 динара, за друго дете 10.000 динара месечно две године, за треће 12.000 и за четврто 18.000 динара месечно током десет година. Српску државу ће то коштати у прво време око 12 милиона евра.
- Неће ми нико солити памет, па ни из Владе Србије, о „праву на рађање“, јер мој је посао да упозорим нацију на питање које је од пресудног значаја уколико се у Србији не буду рађала деца, ништа нам друго неће требати да би Србија нестала. Родитељство је лично право свакога, али моја је дужност да упозорим на последице нерађања и пада наталитета - рекао је председник Вучић.
Драматичан губитак становништва довео је до тога да је на дан 1. марта забележено да је број становника у Србији опао испод 7 милиона становника, као што је било 1966. године.
- Губимо 107 људи свакога дана. То не можемо да поднесемо ни као друштво, али ни као економија, јер ће нам ускоро требати да увозимо људе да би одржали привредну активност. Можете ли да замислите да се у употреби кола, телефона, компјутера вратимо у време пре шест, седам деценија. Пишите саопштења, бавите се феминистичким, оваквим и онаквим покретима... На томе раде сви од Немачке, Данске, Шведске... само ми не предузимамо ништа, јер смо саможиви - поручио је Вучић.
Стање у окружењу
Овим проблемом су се активније и раније укључиле и земље у окружењу. У Црној Гори је законом предвиђена накнада мајкама троје или више деце у висини од 264 евра месечно. Право на накнаду стиче жена која роди троје деце и оствари најмање 25 година радног стажа, односно жена која роди четворо или више деце и оствари најмање 15 година радног стажа. По црногорском закону, жена која роди троје или више деце, а која се налази на евиденцији Завода за запошљавање најмање 15 година, има право на месечну накнаду у висини од 144 евра.
Што се тиче Хрватске, откако је град Загреб увео пројекат родитеља одгајатеља, којим се родитељима троје и више деце омогућује останак код куће, уз накнаду, за ту се меру пријавило око 3.000 родитеља, а позитивно је решено око 2.500 захтева. Накнада износи око 3.800 куна месечно. Када се томе дода помоћ за опрему новорођеног детета, те повраћај пореза, максимална накнада је 6.055 куна.
Рађање од ове године почиње да стимулише и Република Српска, која уводи накнаду од 405 КМ за породиље, односно у висини минималне плате.То значи да ће све незапослене породиље примати месечну накнаду у висини од 405 КМ у трајању од 12, односно 18 месеци за треће дете. Влада РС већ обезбеђује новчану помоћ у износу од 250 КМ за опрему за новорођенче свим породиљама, матерински додатак за незапослене породиље, једнократну помоћ за треће и четврто дете у износу од 600 КМ за треће и 450 КМ за четврто дете, те дечји додатак и друге мере у оквиру подршке породици.
Посао, па ће
бити и беба
Ипак, осим новорођених у Србији је све мање и младих између 20 и 30 година. Тежак пут до посла, као и услови рада разлози су због којих у просеку годишње из државе оде 40 хиљада и готово се никада не врате.
Да ће преко конкурса доћи до посла - надају се сви. Ипак, млади су свесни - без везе, тј. пријатеља, рођака или странке - тешко да ће почети да раде. Зато често пакују кофере и из домовине оду. Наравно, не само због непотизма.
Када и дођу до посла, а у просеку младима у Србији за то треба 2 године, радним местом нису задовољни. Чак 20 одсто их ради без уговора, а 45 одсто младих нема осигурање, нити право на одмор или боловање. 40 одсто младих у Србији има само уговор на одређено време, а половина их ради преко 40 сати недељно колико је предвиђено Законом. Затим 20 одсто младих чак ради дуже од 50 сати недељно.
Судбина је то младих и у комшилуку, указују у Фондацији за развој економске науке. Није за утеху, али још више одлазе из Румуније, Бугарске, Албаније. А проблем Србије је и тај што држава недовољно подстиче послодавце који радницима дају прву шансу.
- То је врло мали проценат бруто националног производа у ствари много мањи него што смо се ми обавезали кроз националну стратегију кад смо рекли да ћемо до 2020. да повећавамо ту потрошњу са 0,1 на 0,5 одсто БДП-а, али је она у ствари из године у годину опадала - каже Јелена Жарковић Ракић, из Фондације за развој економске науке.
Било како било, време ће показати да ли ће и како ова мера бити подстицајна или не. Нејасно је зашто се нешто конкретније не уради по питању дечијег додатка, јер би онда неку корист имали и они родитељи који већ имају троје и више деце, као што је то случај у Канади, на пример.
Понижење жена
Новинарка Татјана Војтеховски, говорећи о мерама за наталитет које је донела држава, каже да је њима председник Александар Вучић понизио жене.
- Не можете да посматрате жене као ренту утробе, које ће да рађају децу за гвоздене пукове, навела је. Држава неће да нађе системско решење за нестале бебе, за вршњачко насиље – сматра Војтеховска.
Она додаје да не постоји никакав план за популациону политику у нашој земљи. Подстицај и то да ће жене рађати децу „за новац“, не могу да схватим, каже новинарка, додајући да можда најсиромашнији слој може да каже да је то у реду.

Влада има план
У Влади кажу - имамо план. Младима саветују да се фокусирају на информационе технологије. С тим знањима се - тврде - лакше налази посао у Србији, а плате су више од просека.
- Ради се на креирању подстицајног окружења пре свега за ИТ сектор. Влада је повећала квоте за упис на техничким факултетима за 20%, а организује се и ИИ круг ИТ преквалификација. Улагања у науку ове године биће повећана за 15%, а планирано је и формирање Фонда за науку ове године – сапштила је Влада.

Друга песма прошле године
Пре нешто мање од годину дана, председник Србије је у друштву са премијерком Аном Брнабић боравио у Нишу где је најотвореније критиковао актуелну социјалну политику.
- Матор човек, има двоје деце за које прима дечји додатак од по 4.500 динара, плус десет хиљада динара социјалне помоћи и ето мени минималне плате. Што ја да идем да радим? Знате колико таквих случајева имамо? Никада вам нико није рекао да имате новац и на по дете, па бесплатни оброци, па све те друге ствари које иду. И тиме дате минималну зараду која није зарађена. Поклонили сте новац незарађени, али сте га узели од неког другог. То људи треба да имају у виду и да знају да је ту математика врло проста - рекао је својевремено Вучић.

Подршка председнику
Ова акција Владе даје заиста озбиљан подстицај младим паровима да се остваре у улози родитеља!
Надам се да ће младим људима допрети до мозга да треба да имају више деце, да не бисмо нестали.
Рађање деце је основа будућности Србије, то је велика помоћ и подстицај брачним паровима.
Ово је заиста дивна вест и лепа порука нашег председника!
Ово су само неки од коментара на друштвеним мрежама који подржавају план председника Србије. И овај став Александра Вучића је изазвао полемику у јавности, а занимљиво је да се овим питањем председник Србије није огласио на друштвеној мрежи Твитер где редовно објављује скоро све своје активности.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa