Инфо

22. март 2018.22. мар 2018.
О РЕАЛИЗОВАНИМ И ПЛАНИРАНИМ
АКТИВНОСТИМА БИБЛИОТЕКЕ У КОЦЕЉЕВИ

КУД СЕ ДЕДЕ ТА КУЛТУРА

Општинско веће Коцељева разматрало је прошле недеље извештај о прошлогодишњем раду и планираним активностима за текућу годину Библиотеке “Јанко Веселиновић”. Ова установа се бави библиотечком, музејском и културном делатношћу. Приликом дискусије чланица већа Радмила Пимић приметила је да се у извештају наводи да је улога коцељевачке библиотеке у реализацији културних догађаја углавном пружање пуне техничке подршке, што је недопустиво.
–Готово у свим дешавањима учествују деца из вртића, основне и средње школе, а мало је тога било што је установа сама урадила. Такође, не подударају се планиране и изведене активности - рекла је Пимић која сматра да може много више да се уради него што је то до сада био случај.
Њен колега Јован Димитријевић оценио је да је у односу на претходни период овај извештај конкретнији и да јасно указује на то шта је урађено.
–Извештај има таксативно набројане ствари које су урађене, али нема и како су урађене, који су пропусти као и шта није реализовано. Свесни смо ми да у ери компјутеризације и дигитализације омладину све мање привлаче неки културни садржаји. Међутим, на почетку извештаја се говори о томе како је Коцељева живела некада. Требало би да тако наставимо, јер је култура заиста била веома заступљена, постојале су разне ствари, функционисале су секције - изјавио је Димитријевић и поручио да данас недостају културни садржаји који би привукли грађане.
Одговарајући на упућене критике директор културне установе Небојша Остојић објаснио је да је приликом креирања културних садржаја неопходно пратити буџет.
–На пример, позоришна представа финансијским планом није предвиђена ни за ову као ни за претходну годину јер гостовање неког позоришта кошта 60-100 хиљада динара. Осим тога, у Дому културе се већ четири године због квара на котлу суочавамо са проблемом грејања. Ја полажем наду да ће средства за реновирање Дома културе бити обезбеђена јер је Министарство културе позвало надлежне да се пријаве за обнову ових објеката. Реч је о дигитализацији Домова култура широм Србије и улагању у све оно што у њима недостаје. Средства су обезбеђена из једног од фондова ЕУ тако да се надам да ћемо се можда наћи у прилици да обновимо и наш дом и створимо оптималне услове за његово функционисање - поручио је Остојић.
Коментаришући његову изјаву начелник Одељења за општу управу и јавне службе у коцељевачкој општини Радован Ранисављевић потврдио је да проблеми у овој установи постоје, али да се годинама не решавају.
–Није проблем само у грејању. Ту има још доста проблема који датирају од пре неколико година и не решавају се. Директор и његови сарадници не решавају те проблеме него они стоје, нагомилавају се. Ово је установа која има и културну и библиотечку и музејску делатност. У њој запослени функционишу као у три државе што је несхватљиво и неприхватљиво- рекао је Ранисављевић и поручио да не тражи све финансијска средства како би било реализовано, те да у овој установи нема иницијатива нити нових садржаја.

В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa