Инфо

22. март 2018.22. мар 2018.
ОПАСНА ВОЋНА МУШИЦА ПОНОВО СТИГЛА У СРБИЈУ

ЈЕДИНО ПОМАЖЕ – КЛОПКА

Опасна воћна мушица стигла је недавно у Србију из југоисточне Азије и већ је избила на место број један штеточина.
Једна од најопаснијих штеточина која је ушла у Србију дрозофила сузуки, мушица која је начинила велику штету пре две године, а прошле године временски услови нису погодовали развоју мушице.
„Блага зима је била повољна, и у следећу сезону улазимо са високом популацијом азијске воћне мушице. То нам говори и чињеница да смо током зиме, тамо где смо поставили клопке, имали улова ове штеточине - објашњава Милена Маричић из Прогнозно извештајне службе.
Ова мушица има велики потенцијал размножавања и у повољним условима током године развије се 15 генерација, а женка током живота положи 400 јаја.
„Ефикасних мера у сузбијању ове штеточине нема. У нашој земљи нема регистрованих инсектицида за сузбијање ове штеточине. И сама примена инсектицида је отежана чињеницом да азијска воћна мушица полаже јаја у плодове током зрења када није могућа примена хемијских мера заштите - истиче Маричић.
Велики проблем је и то што ова штеточина има велики спектар домаћина.
- У нашој земљи нису угрожени само произвођачи малина. Угрожени су и произвођачи коштичавог воћа – од трешања, бресака, шљива, па све до купина, малина, јагода и винове лозе. Због тога је веома важно предузети мере и заштитити воћњаке. Важно је да произвођачи у своје засаде поставе клопке и да прате присуство ове штеточине. Те клопке се праве од обичних флаша којима се избуше рупице. Стави се специфичан акратант – 1,5 дцл црног вина, 1,5 дцл сирћета и пар капи детерџента. Што се постави већи број клопки, нарочито по рубовима воћњака, ефекат улова ће бити већи – истиче Маричић.
Према њеним речима, пожељно је и уклањање биљних остатака што је више могуће. Не препоручује се компостирање отпада, а мере хигијене су веома важне. Подизање мрежа је такође ефикасна мера, као и примена препарата за заштиту покожица. Једна од мера која се такође препоручује је што краћа берба.

Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa