Инфо

29. март 2018.29. мар 2018.
Баријере постављене на време
САВРЕМЕНИ СИСТЕМ ЗАШТИТЕ НА ИЗВОРИШТИМА У ПРЊАВОРУ

Баријере постављене на време

Водоизвориште у Прњавору обезбеђено је најмодернијом опремом за одбрану од поплава. “Бивер” мобилне баријере постављене су на два пункта на којима извире вода.
Током поплава 2014. године Дрина је поплавила водоизворише, а вода је била и до једног метра висине. Иако тренутно не прети већа опасност од изливања Дрине, деловало се превентивно, да касније не би морала да се отклања штета.
Прњавор су у уторак посетили градоначелник Шапца Небојша Зеленовић са сарадницима и Горан Тасић, представник фирме од које су набављене баријере.
-Циљ наше фирме је да буде поуздан пертнер како Држави тако и локалним самоуправама у ванредним ситуацијама. Знајући кроз какву је голготу Шабац прошао 2014. године, овде смо поставили “бивер” систем, који је патентиран и произведен у Швајцарској. Овај систем на ефикасан начин замењује џакове песка. Потребно је око 300 радних сати да се поставе џакови са песком у дужини од 100 метара, а на овај начин се уради исти посао за око сат времена уз мали број људи, рекао је Горан Тасић из београдске фирме “Развојно инвестициони систем”.
Председник новоизабраног Савета Месне заједнице Прњавор, Бранислав Срдановић, сматра да је добро што су баријере постављене на време, јер је у поплавама 2014. године настала велика штета, а сада би постојала могућност и да извориште буде трајно уништено.
-Добро је што се на овакав начин штити имовина. После прошле поплаве требало је две и по године да се очисте бунари. То је много новца. Ова превентивна заштита допринеће томе да извориште не буде трајно упропашћено. Ипак, најбоље ће бити да поплаве уопште не буде, рекао је Срдановић.
Градоначелник Зеленовић је подсетио да је на састанцима Штаба за ванредне ситуације донета одлука да се редовно прате водотокови другог реда, Сава и Дрина. Водотокови другог реда не праве никакве проблеме, а надлежне службе су упутиле сугестију да се поведе рачуна о току Дрине.
-Превентивно користимо неке мере у заштити које се тек појављују на нашем тржишту. Видећемо како ће ове баријере функционисати. За сада све изгледа јако добро. Идеја нам је да да се повежемо са што већим бројем фирми које су способне да пруже заштиту и спасавање у ванредним ситуацијама. Имамо добру комуникацију са Сектором за ванредне ситуације и водимо рачуна да свако ради свој део посла, рекао је градоначелник.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa