Инфо

29. март 2018.29. мар 2018.
ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА ПРУГА ШАБАЦ-БРАСИНА

ДО ЛОЗНИЦЕ ВОЗОМ ЗА 45 МИНУТА

Реконструкција пруге Шабац-Брасина почела је у среду у Петловачи. Радови ће обухватити укупно 24 километра пруге.
Планирано је да после 13 година поново буде успостављен путнички железнички саобраћај између Шапца и Лознице. Воз на овој релацији путоваће 45 минута, а између Лознице и Београда 2 сата и 15 минута. Први воз требао би да крене 1. септембра.
Ово су први озбиљнији радови на овој прузи од њене изградње 1950. године. Укупна инвестиција је око пола милијарде динара.
Почетку радова присуствовао је велики број грађана, а дошла је и потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић са својим тимом. Министарка је истакла да се ради о важном дану за целу Србију, а не само за овај крај.
-Претходних петнаестак, и више година, у саобраћајном смислу најмање се улагало у овај крај. Није се водило рачуна ни о путевима ни о прузи. Без развоја инфраструктуре не можемо даље да се развијамо ни да подстакнемо младе људе да остају овде, истакла је министарка Михајловић.
Окупљеним грађанима обратио се и начелник Мачванског управног округа Драгослав Милановић. Како је истакао, ови радови су резултат договора који је постигнут прошле јесени у Тршићу, а којима је присуствовао и председник Републике Александар Вучић.
-Реконструкција пруге има капитални значај. На овај начин постићи ћемо више циљева, како у погледу демографије тако и у погледу привреде. Верујем да ће нам 1. септембра кренути прва композиција како је и планирано, поручио је Милановић.
Генерални директор “Инфраструктуре железница Србије” Мирољуб Јевтић рекао је да ће дати све од себе да у планираним роковима заврше све што су себи за циљ поставили. Објаснио је да се радови обављају на две деонице од по 12 километара – од Петловаче до Лешнице и од Лознице до Бање Ковиљаче.
-Поред реконструкције саме пруге, биће постављено рефлекторско осветљење у станици Брасина, реконструисаћемо станицу у Лозници и поставити ново стајалиште у Мајуру. Главни извођачи су “ЗГОП” из Новог Сада и “Беуњессен” из Лазаревца. Све што планирамо да урадимо, уз набавку још материјала износиће око пола милијарде динара, објаснио је Мирољуб Јевтић.
Градоначелник Лознице Видоје Петровић захвалио се потпредседници Владе, као и целој Влади и председнику Србије на напорима које улажу да би се квалитет живота грађана у свим деловима Србије поправио.
По завршетку реконструкције пруге брзина теретних возова који њом саобраћају биће 60 километара на сат, а путничких 80 километара на сат.
Министарка Михајловић искористила је ову прилику да саопшти још једну лепу вест. Дуго чекана брза саобраћајница између Шапца и Лознице почеће да се гради следеће године.
-Ове године мора да се заврши комплетна пројектно-техничка документација. Она се тренутно ради. Следеће године треба да почнемо радове и крајем 2020. да коначно имамо брзу саобраћајницу Шабац-Лозница. Проблем није био новац него документација, а она се ради, рекла је министарка.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa