Инфо

29. март 2018.29. мар 2018.
НОВИ ЗАКОН О САОБРАЋАЈУ СТУПА НА СНАГУ

ВЕЋЕ КАЗНЕ ЗА БЕЗБЕДНИЈЕ ПУТЕВЕ

Према подацима Полицијске управе Шабац, од почетка године на територији града су се догодиле 104 саобраћајне незгоде. Нови Закон о безбедности саобраћаја треба да ступи на снагу за који дан. Пооштрени су и услови под којима млади возачи могу доћи до дозволе, а посебно строга правила се односе на возаче почетнике. Највиша новчана казна је 120.000 динара и предвиђена је у доста случајева. Под лупом ће бити и ауто-школе, али и агенције које обављају технички преглед
Почетком овог месеца на територији града догодило се више саобраћајних незгода у којима су учесници задобили тешке телесне повреде. Иако саобраћајне полиције има доста на улицама, возачи и даље праве прекршаје којима угрожавају како свој тако и туђе животе.
Према подацима Полицијске управе Шабац, од почетка године на територији града су се догодиле 104 саобраћајне незгоде. Прошле године у истом периоду било их је 98. Живот је изгубило троје људи, као и прошле године, а повређено је 76, док је у истом периоду 2017. повреде задобило 62 људи.
Из полиције наводе да су најчешћи узроци саобраћајних незгода били погрешно извођење маневра возилом, неправилно сагледавање ситуације, као и неприлагођена брзина условима саобраћаја и стању пута. Као значајан фактор у саобраћајним незгодама јавља се и вожња под дејством алкохола.
Нови Закон о безбедности саобраћаја треба да ступи на снагу за који дан. Доноси бројне измене, а бројне казне су пооштрене.
Закон је припреман три године и треба да допринесе реализацији Стратегије безбедности саобраћаја, која је донета 2015. године, а предвиђа да се број погинулих на српским путевима до 2020. преполови у односу на 2011. годину. Основни циљ Стратегије је да до тада ниједно дете не погине у саобраћају. Прошле године у саобраћајним незгодама живот је изгубило 579 људи, што је пет одсто мање него 2016. године. Међутим, међу погинулима је било и 14 деце.
Новим Законом је предвиђено да се деца могу превозити само у одговарајућем седишту, односно подметачу за седење, у зависности од узраста и висине детета.
Пооштрени су и услови под којима млади возачи могу доћи до дозволе, а посебно строга правила се односе на возаче почетнике. Возило којим возач почетник управља не сме имати мотор јачи од 80 киловата, а касније ће стручњаци процењивати да ли су спремни за вожњу јачег аутомобила. Неће смети да користе телефон током вожње, а толеранција на алкохол је нулта. Између 23 и 6 сати ујутру неће смети да возе, а у аутомобилу са њима ће, поред особе под чијим надзором возе, моћи да буде још највише двоје.
Строже су казне за насилничку вожњу. За претицање колоне преко пуне линије, два или више пролазака кроз црвено светло за мање од 10 минута, вожњу са више од два промила алкохола у крви, предвиђен је обавезан затвор од 30 до 60 дана или казна рада у јавном интересу од 240 до 360 сати, а уз то и 14 до 16 казнених поена и девет месеци забране управљања возилом.
Дозвољени ниво алкохола у крви спуштен је са 0,3 на 0,2 промила. Казна за невезивање појаса је повећана дупло и биће 10.000 уместо 5.000 динара.
Највиша новчана казна је 120.000 динара и предвиђена је у доста случајева. Изриче се за вожњу без положеног испита, као и за вожњу под забраном. Такође, за прекорачење брзине од 80 до 100 километара ван насеља и од 50 до 70 у насељу, а 50 километара на час у зони успореног саобраћаја. Ову казну ће платити и ко буде управљао возило са 1,2 до 2 промила алкохола у крви, као и за вожњу по неосветљеном делу пута без укључених предњих светала. Иста казна прописана је и за пролазак на црвено ако су пешаци на пешачком, као и за претицање возила које се зауставило да пропусти пешаке на пешачком прелазу. Ко буде претицао колону под пратњом, не пропусти возило под пратњом или пређе преко железничке пруге када је то забрањено, биће кажњен са 120.000 динара.
Неће само возачи морати да буду опрезнији. Под лупом ће бити и ауто-школе, али и агенције које обављају технички преглед. Полагање возачког испита ће се снимати и аудио и видео. Такође, и технички прегледи ће бити под камерама које ће бити повезане са МУП-ом.
Има и олакшица за возаче
Нису баш све одредбе новог Закона строже према возачима. Неке казне су смањене, а и на неке прекршаје ће се другачије гледати.
За вожњу у зауставној траци, као и за возачку дозволу која је истекла више од шест месеци казне ће бити мање. Сматра се да ови пропусти немају везе са умећем и способностима возача.
Претицање бицикала, трактора, пољопривредних машина, запрежног возила преко пуне линије, ако за то постоје услови, неће више бити прекршај. Више утиче на безбедност саобраћаја када се иза ових возила стварају колоне због немогућности њиховог обиласка.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa