Инфо

29. март 2018.29. мар 2018.
Како до посла
АКТИВНОСТИ СТАРТИТ ЦЕНТРА У ШАПЦУ

Како до посла

Предавање “Како до посла” одржано је протекле седмице у Стартит Центру Шабац. Према истраживањима Стартит тима, највише понуда за посао у последње време, добија се преко Линкедин-а. На предавању су заинтересовани имали прилику да сазнају како искористити ову платформу.
Тања Младеновић која има дугогодишње искуство у спајању кандидата са фирмама, присутнима је представила смернице уз помоћ којих ће лакше наћи посао, какве структуре треба да буде ЦВ, шта све треба, а шта све никако не треба да садржи и како да одати добар први утисак путем А4 папира.
- На првом месту су самопоуздање и вера у своје способности. Касније треба радити на томе како средити своје профиле на друштвеним мрежама, како се представити на Линкедин-у и како се презентовати кроз ЦВ и мотивационо писмо. Такође, мора се водити рачуна и о фотографији и о распореду писања сопствених способности, односно о томе шта ставити у први план, а шта не. Линкедин је најбитнија ствар при долажењу до посла пре свега зато што је обрнут процес запошљавања. На Линкедин-у ви бирате послодавца. Они прилазе вама, а не ви њима. Одлично је знати како то искористити и бити онај који ће чекати, а не тражити посао. То је могуће само уз добру оптимизацију профила – истакла је Тања Младеновић.
Према речима координаторке Бојане Завађа, Стартит центар Шабац, заживљава у Шапцу.
-Драго нам је што се дешава још један догађај у Шапцу, трећи за одрасле, а ако бисмо рачунали и децу, четврти. Полако стварамо ИТ заједницу. Стартит центар је отворен од 10 до 18 часова радним данима и заинтересовани увек могу доћи да се друже, упознају и да користе библиотеку – истакла је Бојана Завађа.
Брендирање на друштвеним мрежама
Како се брендирати на друштвним мрежама и зашто, била је тема другог скупа у Стартит центру Шабац. Социјалне мреже данас могу помоћи у стицању онлајн препознатљивости људи, упознавања са публиком и неког учинити приступачнијим не само постојећим, већ и новим корисницима. На догађају говорио је Никола Вуковић, млади предузетник, оснивач агенције за дигитални маркетинг “Евоке”.
Наша агенција бави се маркетингом на друштвеним мрежама, дизајном у оквиру кога су бренд, дизајн и израда визуалног идентитета, било да је у питању бренд или особа. Бавимо се веб дизајном и графичким дизајном, као и програмирањем за клијенте. Израђујемо сајтове и апликације. Наше примарне услуге јесу маркетинг на друштвеним мрежама. Оно што од скоро радимо у сарадњи са Стартит центром у Београду јесу едукације студената. Имали смо неколико у претходном периоду. Најбољи од оних који су прошли обуку, добили су праксе. Сматрам да је ово важно јер на мом развојном путу је било много помоћи од стране других људи. Због тога ми сада имамо прилику да на неки начин вратимо заједници оно што смо добили кроз едукације које организујемо – истакао је Никола Вуковић.
Никола Вуковић успешно води пројекте брендирања на друштвеним мрежама многих познатих брендова. На предавању присутнима кроз лични пример представио је како промовисати себе, агенцију и реализовати пројекте. Са циљем да би корисници на друштвеним мрежама постали видљиви другима и своју препознатљивост искористили да изграде аутентичан бренд.
Добро је да су људи заинтересовани и да су освестили да је брендирање на друштвеним мрежама актуелно. Ништа се није променило у последњих сто година, само се пажња људи селила на друго место. Некада је то био радио, телевизија, а данас су то друштвене мреже. Место где људи проводе највише времена и из тог разлога ми треба да будемо ту уколико желимо да оно што радимо, пропагирамо и у шта верујемо буде видљиво. То је разлог зашто посећујем Стартит центре по целој Србији и говорим на ову и сличне теме – навео је Никола Вуковић.
Програмирање игрица у Скречу
Бесплатан курс програмирања игрица у Скречу, намењен деци, организован је у Стартит центру Шабац. Ученици узраста од трећег до осмог разреда, имали су прилику да током тродневне мини обуке науче основе програмирања. Циљ одржаних радионица био је да основци увиде да могу бити и творци игара, а не само њихови конзументи. Предавач Ранко Трифковић низом занимљивих активности показао је ученицима како да практично решавају програмске проблеме и да игрице сагледају из другачијег угла.
Курс је замишљен тако да разбије њихову илузију о томе да се у оквиру компјутерских игара они не могу бавити ауторством. Приметио сам да деца данас игре сматрају за нешто божанско, нешто недодирљиво. Нешто у чему они не могу да учествују, што није тачно и ствара један потрошачки менталитет. Предвиђено је да курс разбије тај стаклени зид између могућности стварања и конзумирања. Мање се бавимо технологијом, а више како да мисле кроз програмирање и начинима да одређени проблем реше – рекао је Ранко Трифковић, предавач.
У оквиру обавезног школског предмета Информатика, постоје наставне јединице које су посвећене програмирању и где деца могу стећи основна знања у овој области. Велико интересовање малишана за радионице показатељ је да су овакве ваншколске активности примамљиве шабачким миленијалцима. Своја очекивања и утиске о радионицама поделили су са нама.
Имао сам прилике на часовима у школи да радим у Скречу. То је занимљив програм за прављење игрица. Може да се направи било шта, зависи шта ви желите и од којих блокова се прави – рекао је Угљеша Кузмановић.

М.Ж./К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa