Инфо

5. април 2018.5. апр 2018.
ВЛАДИКА ШАБАЧКИ ЛАВРЕНТИЈЕ ЗА “ГЛАС ПОДРИЊА“

ВАСКРС ЈЕ ПРАЗНИК НАД ПРАЗНИЦИМА

Празник има симболичку поуку за сва времена и све људске нараштаје да се уздигнемо изнад греха и духовног мртвила. Својим Васкрсењем Христос је потврдио победу живота над смрћу, истине над лажју; светлости над тамом. Косово ће нам вратити Господ, када се Господу вратимо
Ускрс је највећи је хришћански (црквени) празник којим се прославља Исусов повратак у живот — васкрсење. По хришћанском веровању, то се десило трећег дана после његове смрти, укључујући и дан смрти: тј. прве недеље после Великог петка.
Предстојећи празник је била прилика да на тему Ускрса поразговарамо са владиком шабачким Лаврентијем.
Ваше Преосвештенство, ево нас пред још једним најважнијим хришћанским празником. Каква је Ваша порука тим поводом?
- Васкрс је празник који нас подсећа на највећи догађај у историји рода људског - на васкрсење Господа нашега Исуса Христа. Празник има симболичку поуку за сва времена и све људске нараштаје да се уздигнемо изнад греха и духовног мртвила.
Шта би овај празник свима нама требало да значи?
- Својим Васкрсењем Христос је потврдио победу живота над смрћу, истине над лажју; светлости над тамом. Зато овај празник у срца људска уноси најлепше тренутке радости и среће.
Које су то вредности Васкрса?
- Сви се ми трудимо као и наши хришћански преци пре нас да с благодарношћу поштујемо ову надчовечанску жртву нашег искупитеља. Сви ми живимо у великој вери са надом у милост Божију то чини живот лакшим и сношљивијим. Док год се будемо држали нашег Спаситеља као дете за скут мајке своје Небо ће бити уз нас, неће допустити да пропаднемо.
Где се ми као народ налазимо данас уочи великог празника?
- Васкрс је празник над празницима и он скупља сву децу своју да што достојније обележе и прославе Његово Васкрсење – дан кад су све наде човечанства испуњене. Савршени мир и љубав на земљи је неостварив у потпуности, али ми се трудимо да га прво у себи у свом срцу остваримо тиме ће се он полако ширити на ближње. Зато је наш народ из искуства рече да је“ човек ковач своје среће“.
Сведоци смо тешке и напете ситуације на Косову. Ако оставимо по страни сву политику, какав савет можемо да дамо нашим сународницима који живе ка Косову и Метохији?
- Косово је рак рана, српски велики петак „грдно судилиште српског народа“. Оно нас опомиње на непрестане молитве да нам га Господ поново врати. А Господ ће то учинити кад се Господу вратимо. А места на Косову има довољно за све људе добре воље.
Кажу да је црква огледало државе. Каква је ситуација у цркви? Утисак је да црква избегава да се јасно декларише о многим важним стварима у држави?
- Црква је наша духовна мати која брижно настоји да нас чува моралне кварежи и што више приближи Христу и вечним вредностима. Свима читаоцима срдачно честитамо ове празнике победе живота над смрћу уз наш прастари хришћански поздрав: Христос васкрсе.

Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa