Инфо

17. март 2011.17. мар 2011.
КОЦЕЉЕВА: КАКО ПОМОЋИ ВОЋАРИМА

НЕОПХОДАН ТИМСКИ РАД

У препуној сали Скупштине општине Коцељева прошле среде одржано је саветовање пољопривредних произвођача, организовано у сарадњи одсека за пољопривреду општинске управе и хладњаче З.А.Фруит, једног од најозбиљнијег откупљивача воћа у тамнавском крају. На тему болести шљива, њеној заштити и значају пчела говорио је проф. др Мирко Ивановић са Пољопривредног факултета из Земуна, док је о реонизацији виногорја и подизању винограда говорила магистар Зорица Ранковић -Васић, такође из ове високо об&#
Према речима проф. др Ивановића дошло је време да се сви произвођачи морају профилисати за одређену производњу, а Коцељева би због свог положаја и природних услова требала да се бави шљивом.
- Човек сам, као јединка, не може много да постигне у области пољопривреде па је неопходан тимски рад. Ми се, свидело се то нама или не, морамо уклапати у светски систем - рекао је Ивановић и оценио да је ситуација у нашој земљи што се тиче пољопривреде веома тешка, компликована и да српски сељак покушава на све могуће начине да опстане.
Србија се по развоју пољопривреде налази тек на 85. месту у свету. Чак половину воћарске производње у нашој земљи чини шљива, чијих стабала има преко 42 милиона. Међутим приноси по стаблу су само девет килограма, док су по хектару 3,3 тоне, што је скоро три пута мање него у земљама Европске Уније. Један од разлога лошег приноса су и болести воћа. Најзаступљенија болест, која је прошле године узела данак, је монилиоза. Стручњаци су дошли до закључка да њено присуство умањује принос за чак 20 одсто.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa