Инфо

5. април 2018.5. апр 2018.
ВАСКРС – ПОКРЕТНИ ПРАЗНИК

ОДРЕЂИВАЊЕ ДАТУМА

Највећи хришћански празник припада категорији покретних празника. Увек је недељом, а датум којег се обележава зависи од пуног месеца, празника Пасхе и пролећне равнодневице.
Васкрс Српска православна црква обележава увек прве недеље после пуног месеца, након пролећне равнодневнице 21. марта, али и после јеврејског празника Пасхе.
Иако астрономски пролећна равнодневица може бити или 20. или 21. марта, црква увек за тај датум бира 21. март. Пун месец није у астрономском смислу, већ је унапред одређен таблицама, а празник Пасха је значајан и за Хришћанство јер је током овог, такође покретног празника, Син Божији Исус Христ разапет и пострадао на крсту, те васкрсење, логично, не може бити пре смрти. Јеврејски верски календар је специфичан као лунарни и једна година код њих има 13 месеци, што и узрокује промену у односу на наше рачунање времена.
- Пасха у преводу значи пролаз, пролаз у живот, те ми на васкршњим богослужењима Ускрс називамо Пасха Господња – приближава нам свештеник шабачке епархије Милош Петровић.
Интересантно је да Пасху као детерминанту датума користе само источни, православни хришћани, али не и западни, католици и припадници неке од протестантских конфесија.
Јулијански и Грегоријански календар разликују се за 14 дана, но по оба Васкрс не може бити пре 22. марта и после 25. априла, што уз поменуту разлику значи да припадници православних цркви које поштују Јулијански календар, као што је Српска православна црква, Ускрс не могу прославити пре 4. априла, нити после 8. маја.

Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa