Инфо

5. април 2018.5. апр 2018.
РТЦ ШАБАЦ СЛАВИ 65 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

Развој у корак са временом

Сада у оквиру РТЦ послују три италијанске фирме, а преговара се са још два велика страна инвеститора. “Град је овде препознао потенцијал. На 30 км смо од ауто-пута, 40 км од аеродрома и 80 км од Београда. Река је поред нас. Све су то предуслови које инвеститори траже” наводи Драган Нинковић, директор РТЦ
Робно-транспортни центар Шабац 13. априла слави 65. рођендан. Основан давне 1953. године, одлуком Народног одбора градске општине, као Обалско транспортна задруга “Јединство” у почетку су се бавили вршењем комуналних услуга. Деценије су пролазиле, статус предузећа се мењао, као и имена државе у којој и даље успешно опстају.
Било је тешких времена, претио је стечај, међутим, ангажовањем Града то је део ружне прошлости. Сада у оквиру РТЦ послују три италијанске фирме, а преговара се са још два велика страна инвеститора. Капацитети складишног простора су пуни, па се планира изградња нове хале.
Као прва слободна зона бивше Југославије били су пример другим градовима. Београд, Нови Сад, Пирот, Зрењанин долазили су у Шабац да науче које услове треба да испуне да би добили статус слободне зоне.
-Временом, они су се развијали, а ми смо стагнирали. Извештај о раду и оправданости постојања слободне зоне подносио се сваке године Министарству финансија. Због одласка неких фирми, нисмо више могли да испунимо њихове услове и одлуком Владе Републике Србије изгубили смо тај статус. По Закону, правно лице које једном изгуби статус слободне зоне нема више право да је оснује, а све услове смо имали, прича директор РТЦ Драган Нинковић.
Статус слободне зоне изгубили су 2000. године, а 2008. спајањем уз припајање са Јавним предузећем “Лука и транспорт” Шабац извршена је статусна промена. Учешће акцијског капитала у основном је 90 одсто, а град Шабац је власник 60 одсто акција. Од 2009. године у Агенцији за привредне регистре уписани су као Робно-транспортни центар Шабац а.д. и то име носе и данас.
Коначно, 2015. године склапају уговор са “Слободном зоном” Шабац која се јавља као закупац простора, који касније даје у подзакуп страним инвеститорима.
-Град је овде препознао потенцијал. Ушли су са нама у закуп и урађен је елаборат о оснивању слободне зоне на нивоу града. Дошла је комисија Министарства финансија која је дала одобрење да можемо да почнемо са радом. Тренутно у РТЦ послују три италијанске фирме које производе ламинате, елементе за машине за бризгање пластике и лавабое. Све то иде у извоз, објашњава Нинковић.
РТЦ-у припада око 49 хектара земљишта. Све је имовински правно решено. Комплетно су инфраструктурно опремљени. Имају сву потребну механизацију за основну делатност, складиштење и манипулацију робом. Поред тога власници су две трафостанице које потпуно задовољавају тренутне потребе, а имају и резерве за нове инвеститоре.
Имају капацитете и да се шире, али према речима директора, због тренутне привредне ситуације за тим сада нема потребе. Оно што имају одржавају на потребном нивоу. Сва инфраструктура је обезбеђена, само немају гас. Тај недостатак би могао да реши један озбиљан инвеститор који би гасовод довео до РТЦ.
-Да бисмо добили статус интермодалног саобраћаја треба нам само још водени пут. Железнички и друмски имамо. Са изградњом луке, коју град планира, а са којом смо ми повезани пругом и то бисмо решили. За нас би то значило подизање атрактивности за инвеститоре. На 30 км смо од ауто-пута, 40 км од аеродрома и 80 км од Београда. Река је поред нас. Све су то предуслови које инвеститори траже, наводи Нинковић.
Према Нинковићевим речима, последња три месеца преговара се са два велика страна инвеститора. испнули су њихове услове и верује да ће до краја године бар један од њих доћи у РТЦ.

М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa