Инфо

12. април 2018.12. апр 2018.
ОСНОВАНА ФОНДАЦИЈА ДЕЈАНА ПАНДУРОВИЋА
ГОДИНУ ДАНА ОД ПОГИБИЈЕ ПИЛОТА У ОКОЛИНИ ШАПЦА

ОСНОВАНА ФОНДАЦИЈА ДЕЈАНА ПАНДУРОВИЋА

У суботу, 7. априла, навршило се годину дана од како се војни авион Супер галеб Г-4 срушио на подручју села Слатина код Шапца током извођења редовне борбене летачке обуке.
У удесу су тада страдала два пилота – потпуковник Ненад Ћулибрк из Команде РВ и ПВО и капетан Дејан Пандуровић из 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде.
После удеса, пријатељи и колеге покојних пилота, основали су „Фондацију Дејан Пандуровић“ уз сагласност породице Пандуровић.
Како наводе у свом оснивачком акту, фондација дефинише неколико циљева који за циљ имају неговање сећања на лик и дело пилота капетана авијације Војске Србије Дејана Пандуровића.
- Желимо да пружимо помоћ и подршку члановима његове уже и шире породице и члановима породица погинулих или тешко повређених пилота, летача и осталих припадника Војске Србије у ваздухопловним и другим несрећама, у складу са могућностима. Подизање нивоа безбедносне културе у свим сегментима система безбедности летења, као и промоција предиктивних и проактивних мера за унапређење безбедности летења у српском ваздухопловству – рекли су оснивачи Фондације.
Ова организација планира да прикупља донације, обележава годишњице од ваздухопловног удеса пилота капетана авијације Војске Србије Дејана Пандуровића на прикладан начин у складу са одлуком Управног одбора и да организује “Меморијал Драган Пандуровић” – додали су оснивачи.
Потпуковник Ненад Ћулибрк рођен је 30. августа 1968. године у Вировитици. Потпуковник Ћулибрк био је наставник и инструктор летења, носилац је Златног летачког знака. Ћулибрк је био ожењен и има двоје деце, саопштило је Министарство одбране.
Дејан Пандуровић, капетан авијације српског ратног ваздухопловства, рођен је 15. априла 1978. године у Врбасу. Септембра 1993. године уписује Војну гимназију у Београду коју успешно похађа као ученик 5. ваздухопловног одељења 23. класе. Након селективног летења на авиону Утва 75 1997. године, постаје студент 54. класе Војне академије у Београду на смеру авијација. Као дипломирани официр, усмерења – пилот авиона, 2001. године ступа на прву дужност у 239. лбае у Подгорици. Након завршеног курса наставника летења прекомандован је на аеродром Ковин у 251. лбае где школује многе генерације млађих пилота. У „Курјацима са Ушћа“ добија звање старијег наставника летења на авиону Супер Галеб Г-4.
Отказао мотор
Авион у којем су страдали пилоти срушио се 7. априла прошле године у реону села Слатина. Према резултатима истраге, војни авион “Галеб Г4” срушио се услед отказивања рада мотора.
Била сам у башти и онда се то десило, онда је пао авион. Све се затресло. Људи, то је катастрофа, никад тако нешто нисам видела. Није ми добро. Не могу да говорим, у шоку сам. Видела сам све. Пришла сам, од тога што сам видела.. не могу о томе да причам. Толико је страшно то што смо затекли - испричала је за наш портал сва у сузама жена очевидац стравичне несреће – испричала је тог дана жена у чију се њиву срушио авион.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa