Инфо

12. април 2018.12. апр 2018.
Кривина у огледалу

10. април

Какве су сличности и разлике између поклича „За дом спремни“ 10. априла 1941. године у Загребу, и слогана „Јесмо ли спремни“ 10. априла 2018. године у Мостару?

Исти је датум. Тог дана, 10. априла 1941. године, у Загребу је створена Независна држава Хрватска. Истог дана, али 2018. у Мостару, под патронатом неприкосновеног лидера хрватског народа у Босни и Херцеговини Драгана Човића, отворен је традиционални Међународни привредни сајам. Иста је реч из усташког поклича и мостарског сајма – СПРЕМНИ.

Ретки су они који су ову паралелу приметили. Можда је крајње неумесно и безвезе доводити у везу ове две чињенице. Од те НДХ је страдао добар део породице Вучић у месту Чипуљићи, а у Мостару је потомак те фамилије имао част да отвори тај чувени сајам. Случајно или не, провокација, шта ли је?

За почетак, можда је стварно неумесно да се на такав дан и под таквим слоганом отвара ова значајна манифестација, и још да је отвори српски председник. Можда нико то није приметио, мада сваки дан неко из Председништва Србије може да укуца на Гуглу датум и добиће све информације о томе шта се тог дана дешавало у прошлости. На крају, можда је све ово испало, ето тако, случајно, без икакве зле намере, не дај Боже. Уосталом све ово можемо да гледамо и кроз призму помирења.

Проблем је што се у Србији често правимо храбри и свашта нешто кажемо на тему некадашње и садашње ситуације код суседа, а онда, не размишљајући о датуму, одемо мечки на рупу. Што би наш врховни вођа рекао – АПП, ако прође, прође. И прошло је. Нико се није претерано узбудио, нити је то приметио. Елем, прошло је. И проћи ће. Ко год сада да то питање постави биће проглашен за све и свашта, исто као што би за тако нешто, да је присуствовао иваквој манифестацији, на тај дан и са тим слоганом, био проглашен сваки други носилац државне функције из наше прошлости.

Многима у Србији је ово, вероватно небитан податак, али чудо да није битно онима који мало, мало, па спомињу неке тешке датуме и тренутке из српско-хрватске прошлости. Када је то потребно, груваћемо до неба, а када не, покушаћемо да то искористимо и да прикажемо као нови успех нас међ’ њима.

Али да не буде све тако црно, занимљиво је да је тог истог датума, 10. априла 1957. године Благоје Благо Јововић, некадашњи борац Југословенске војске у отаџбини у Бјелопавлићкој војно-четничкој бригади, у Буенос Ајресу пуцао на поглавника НДХ Анту Павелића који је од задобијених рана 28. децембра 1959. године умро.
Ненад Кулачин

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa