Инфо

12. април 2018.12. апр 2018.
ПОЧЕЛА ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ПНЕУМОКОКЕ

ИМУНИЗАЦИЈА У ТРИ ДОЗЕ

Иако најављивана за март, обавезна вакцинација против бактерије стерптококус пнеумонија почела је да се даје у домовима здравља од априла. Њу ће примити сва деца рођена од почетка ове године, када напуне два месеца.
Вакцина ће штитити од упале плућа, уха, али и од менингитиса. Довољне количине вакцина су стигле Заводу за јавно здравље Шабац и оне су дистрибуиране у домове здравља.
-Вакцина је петовалентна и даје се у три дозе. Родитељи се одазивају и вакцинација протиче без проблема. Давали смо је и раније деци која имају хроничне болести, наводи др Снежана Гавриловић педијатар Дома здравља “Др Драга Љочић”.
Због застоја у испоруци вакцине против хепатита Б дошло је до њиховог недостатка у домовима здравља. Др Небојша Софранић, епидемиолог Завода за јавно здравље Шабац објашњава да нема разлога за забринутост.
-Све залихе су повучене из домова здравља и дате Породилишту, јер је најважније да беба прву дозу добије 12 сати по рођењу. Друга доза треба да се да у другом месецу, а трећа пет месеци после друге. Важно је да се вакцина не прими раније, а не смета ако се да касније од тих рокова, објашњава Софранић, а потврђују у шабачком Дому здравља.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa