Инфо

12. април 2018.12. апр 2018.
Позоришно пролеће
ОД 16. ДО 23. АПРИЛА

Позоришно пролеће

Шабачко позориште од 16. до 23. априла организује фестивал „Позоришно пролеће“. Идеја манифестације је да окупи најбоље домаће представе, које потписују најеминентнији редитељи данашњице. Селекцију чини седам представа од којих је пет из Београда (две из Народног позоришта, од којих је једна у копродукцији са Битеф театром и по једна из Београдског драмског позоришта, Југословенског драмског позоришта и Атељеа 212) и по једна из Новог Сада (Новосадско позориште) и Шапца (Шабачко позориште). Уметнички савет од девет чланова (Душан Ковачевић, Мира Бањац, Светислав Басара, Небојша Брадић, Никита Миливојевић, Драгана Бошковић, Воја Брајовић, Света Јованов и Миливоје Млађеновић), потврдио је одабир директора и селектора манифестације, Зорана Карајића. Како селектор наводи имао је тежак задатак да направи добар избор и определи се за оне представе које заслужују да буду у конкуренцији за награду.
- Имао сам озбиљан проблем да направим селекцију. Када је принцип и концепт врло једноставан, онда је и најтежи. Зато што је лакше ићи од једноставног ка сложеном, него од сложеног ка једноставном. Поједностављивати ствари је сложен и уметнички врло захтеван посао. Када је нешто потпуно једноставно, онда је то за мене некакав врхунац уметности. Одгледао сам преко 40 представа, произведених у Србији у прошлој календарској години и по свом скромном мишљењу одабрао сам стварно најбоље. Недостају неке, објективно и субјективно. Објективно су то представе које никако нису могле да стану на нашу сцену, јер су превелике и прегломазне сценографије које не могу да се скраћују или сужавају. На пример то је Ричард Трећи, Народног позоришта. Имао сам велику жељу да доведем и „Ајнштајнове снове“, Југословенског драмског позоришта, али то није реализовано због неких неспоразума. Углавном, ово је врх позоришне продукције Србије у претходној години – истакао је Карајић и додао да су две представе добиле највише оцене у претходној театарској години и због тога су се нашле у програму манифестације.
- Две су представе у Србији биле на свим ранг-листама за прошлу сезону. То је наше „Рубиште“ и „Царство мрака“, које је такође на фестивалу и играће се последње такмичарске вечери. Комад је режирао изузетан редитељ, Игор Вук Торбица и представа је заиста врхунска. Изводи је Народно позориште из Београда. Представа Шабачког позоришта, „Рубиште“, заслужила је да се нађе међу седам најбољих у Србији, јер је по свим ранг-листама за прошлу годину и сезону у земљи, била међу пет најбољих – рекао је директор „Позоришног пролећа“
Као велики проблем Карајић наводи то што се позоришта у унутрашњости налазе у незавидном положају и то је један од разлога њихове недовољне заступљености на фестивалу.
- Занимљиво је да нема много представа из унутрашњости. То смо помињали на свим конференцијама за новинаре. Има добрих представа у унутрашњости, али нажалост, нема најбољих. Ово је фестивал најбољих, а ја не могу да правим компромис само због тога што је нека представа из унутрашњости и није лоша и само због тога да уђе у избор. Мора да буде најбоља. Желим да много представа из унутрашњости уђе у најбоље, да само оне буду у избору. Када буде тако, онда ће бити и позиване на фестивал – истакао је Карајић.
Последњи фестивалски дан резервисан је за дискусију која ће бити посвећена управо поменутим лошим приликама које владају у малим позориштима.
- Последњег дана ће бити одржан округли сто под називом „Како опстати“. Тема је тренутни положај позоришта у унутрашњости. Врло значајна тема и актуелна за театар, тако да очекујем новинаре. На дискусији биће представници свих позоришта из унутрашњости, као и представници драмских удружења уметника Србије. Очекујемо да са тог састанка проистекну неки закључци који би на неки начин зауставили или бар успорили катастрофалан суноврат у који су принуђена да иду сва позоришта у унутрашњости ове земље – рекао је за „Глас Подриња“ Зоран Карајић.
Председник фестивала „Позоришно пролеће“ појаснио је своју жељу да фестивал изађе из оквира самог позоришта, да буде у другим просторима. Тако да ће пратећи програм ове године бити у Бибилиотеци шабачкој, порти цркве Светих апостола Петра и Павла, као и Шабачкој гимназији. Идеја је да фестивал полако окупира цео град и добије једну нову димензију.
- Оно што је мени врло занимљиво и то треба истаћи, а то је пратећи програм ове године. У порти Шабачке цркве ће бити изведене три важне монодраме, о значајним женама Србије. Играју их изузетне глумице нашег глумишта: Љиљана Стјепановић, Весна Станковић и Биљана Ђуровић. То су велике глумице и играју Краљицу Марију Карађорђевић, велику сликарку Надежду Петровић и Милунку Савић, хероину Великог рата. Позивам публику да дође у Порту и погледа те представе, јер оне нису ништа мање важне ни мање добре него ове што ће бити у званичној конкуренцији – нагласио је Зоран Карајић.
Премијером представе „Бановић Страхиња“ у част награђених биће завршен трећи фестивал „Позоришно пролеће“.

М.Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa