Инфо

23. јул 2009.23. јул 2009.
НЕКА ДРУГА ИТАЛИЈА

УСПОН

Санта Венерина ““ пише на путоказу и истог часа се појављују куће, па љупко месташце узаних стрмих уличица и упадљиво испуцалих фасада.
Све ролетне су спуштене, терасе и балкони без цвећа.
Да ли неко живи овде, питам се посматрајући омален трг са великом црквом, предњи зидови су јој подупрти дебелим гредама. Понегде се појави неки аутомобил, на конопцу испод прозора се суши веш. Прошле године је снажан земљотрес тешко оштетио Санта Венерину тако да се домаћинства још увек опорављају.
После неколико километара предео око нас се мења, трава нестаје, зелено ниско растиње се проређује, серпентине постају оштрије, у аутобусу завлада тишина“¦ Пут постаде прашњав и црн, изнад њега су тамне стене и угљенисано камење.
Пред нама је варошица Заферана. На искривљеној табли пише да смо на 1.800 нм. Место је видно оштећено, куће имају тамне кровове, опале фасаде и попуцале темеље. Сабласно делују капије. Отворене воде у ““ ништа! Иза је брисани простор црн са дебелом храпавом кором. Понеки камени темељ наговештава несталу кућу, нечији дом... А капија недирнута! Охлађена лава долазила је до пола њиве, негде се заустављала испред, негде иза куће остављајући само камене зидов哦. А Заферана је била чувена по изузетно добром меду, зеленим пропланцима, шуми, ливадама...

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa