Инфо

19. април 2018.19. апр 2018.
Здравље за све
АКЦИЈА ДОМА ЗДРАВЉА “ДР ДРАГА ЉОЧИЋ”

Здравље за све

Дом здравља “Др Драга Љочић” обележио је Светски дан здравља под слоганом Универзална покривеност здравственом заштитом: доступна и приступачна свима – здравље за све. У акцији на платоу испред старе Робне куће, учествовале су све службе Дома здравља, промовишући имунизацију, здраве стилове живота и националне скрининг програме за карцином дебелог црева и дојке. Том приликом, суграђанима је мерен притисак и шећер у крви.
- Говоримо о имунизацији која је изузетно важна за спречавање акутних заразних болести, односно, епидемија. Такође, овим акцијама радимо и на спречавању хроничних незаразних болести, које су у све већем порасту. Истичемо важност физичке активности, јер гојазност је болест и увод у многе хроничне кардиоваскуларне, па и малигне болести. Правилном исхраном и физичком активношћу, можемо спречити наведене болести. Препоручујемо брзи ход тридесет до четрдесет пет минута дневно, што свако од нас може себи да приушти. Правилна исхрана подразумева мање слаткиша и засићених масноћа. Морам да напоменем да је и пушење изузетно штетно, јер доприноси све већем порасту малигних болести, посебно плућа, изјавила је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља.
У акцији превентивних прегледа, једне у низу које Дом здравља редовно организује, наши суграђани су имали прилику да измере основне здравствене параметре.
- Сто седам Шапчана узело је учешће у нашој акцији. Међу деведесет два суграђанина који су мерили шећер у крви, дванаесторо њих има повишен, а од сто седам испитаних, двадесет троје њих регистровало је повишену тензију, каже Мирјана Дивљаковић, главна медицинска сестра.

М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa