Инфо

19. април 2018.19. апр 2018.
ШАБАЧКИ РОЛЕРАШИ И СКЕЈТЕРИ БЕЗ УСЛОВА ЗА ТРЕНИНГ

И ми смо део овог града

Зову се Никола, Озрен, Марко и Вељко. У просеку имају око 20 година. Живе у Шапцу и тренутно су одлучни да остану овде. Сматрају овај град “добрим местом” за живот, али им недостаје мало да би њихово задовољство било потпуно. Фали им, како и остатку екипе од двадесетак заљубљеника у ролере и скејтборд, добро место за тренинг.
Спојила их је љубав према истом спорту, а заједничка одлика им је вера да је довољно мало ентузијазма да се ствари помере на боље. Надају се већој видљивости у јавности, а самим тим и разумевању и подршци надлежних у решавању њиховог проблема.
-Окупљамо се, овде у скејт парку код “Селове” школе. Њега су урадили 2007. године, и један је од малобројних из тог времена очуван у Србији. Простор је мали, подлога дотрајала, мало је справа - каже Вељко.
По Озреновим речима у летњим вечерима овде се окупи преко двадесеторо заљубљеника у ролере и скејт. За обе дисциплине неопходна је добра подлога, а за било какво спортско окупљање увече неопходно је добро осветљење. Они, тренутно немају ни једно ни друго.

-Тротоар је пун рупа. Све што постоји је дело неких ранијих генерација и прилично је дотрајало. Велики проблем су и рефлектори, јер од три, тренутно ради само један - Објашњава Озрен.
Марко се са неколико другара опробао на такмичењу у Ваљеву, али како каже, реално нису имали шансе против тимова из престонице и Новог Сада. Они на располагању имају ного боље услове за тренирање, што је приликом надметања било више него евидентно.
-Када одете на таква такмичења сусретнете се са много бољим ролерашима. Ту су дошли људи из Београда који имају најбоље услове за тренирање у Србији. Имају бар три огромна парка за наше појмове. Међутим, без обзира на услове ми смо се потрудили и баш су нас лепо прихватили. Та дружељубивост и заједништво на такмичењима нам се посебно свиђа. Специфични су то људи - истиче Марко.
На његову причу се надовезао Никола, једини представник скејтера тог дана.
-Ово што ми имамо је почетни парк. Овде људи долазе да науче основе. Ми који смо то научили смо га у више наврата “обрнули”, више немамо шта да тражимо овде, али немамо где - каже Марко.
У овом парку се традиционално, годинама окупља више скејтера. Скејт је много популарнији у Шапцу, а и опрема је јефтинија.
-Ово јесте скуп спорт. Скејтборд је популарнији јер је јефтинији. Ролери, половни мало бољи су око 300 евра - објашњава Вељко.
Међутим, без обзира на начин на који се точкови котрљају, ове младе људе окупља управо велика жеља за дружењем, али и афирмацијом екстремних спортова.
-Желимо да покажемо да смо и ми део овог града. Нисмо популарни као кошарка, фудбал или тенис, али и ми постојимо. Да нас неко погрешно не разуме, немамо ми ништа против ових спортова, напротив, бавимо се и њима, али верујемо да и спортови попут наших заслужују пажњу јавности. Улагање у овај парк било би улагање у младост. Улагање у разноврсност, у садржај који би могао да заинтересује младе људе и повећа атрактивност града као места за живот - тврди Озрен.
У постојећем скејт парку се окупља више генерација. Још увек је мање девојака, али се и то полако мења.
-Има мање девојака, али их има. И оно што бих посебно напоменуо је да у овај парк нико не долази да позира, него се људи стварно труде - каже Вељко.
По Марковим речима најуспешнија и најперспективнија су деца узраста пети, шести разред. Њихова екипа је међу старијима, јер су они који имају више година од њих или одустали, или отишли у нека друга места.
Да би постојећи скејт парк код “Селове” школе био адекватан и за неку озбиљнију вежбу неопходно га је проширити, убацити боље справе поред постојећих, урадити нову подлогу, променити осветљење. Но, екипа младих ролераша и скејтера из Шапца се неуморно овде скупља из вечери у вече, јер како кажу ово је идеална начин за ослобађање негативне енергије и стицање нових пријатеља, а уколико их неко од оних који могу да помогну види, саслуша и разуме тиме ће доказати да су и они вредан део овог града.

Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa