Инфо

17. март 2011.17. мар 2011.
КАКАВ ЋЕ БИТИ ПОЛОЖАЈ ШАПЦА У БУДУЋОЈ РЕГИОНАЛИЗАЦИЈИ СРБИЈЕ

ШАБАЦ КАО ЦЕНТАР РЕГИОНА

Који ће разлози одређивати будућу регионализацију Србије-економски или политички? Може ли Шабац искористити своје компаративне предности да буде центар будућег региона и носилац регионалног развоја? Како у процес регионализације укључити јавност и стручна мишљења? Може ли ово осетљиво питање бити решено кабинетски или захтева пуну и свестрану анализу свих фактора
Када је својевремено, средином шездесетих година прошлог века Мачванска Митровица, са још неколико села припојена административно општини Сремској Митровици, духовити Мачвани говорили су да је „капа Мачве стављена на сремску главу. Било како било, политичком вољом тадашње власти Аутономна покрајина Војводина проширила је своје административне границе и на леву обалу Саве. Овакво решење допринело је да се Сремска Митровица развија уз ову велику реку и да покрене своје потенцијале. Развила их је до те мере, да у актуелној политичкој причи о регионализацији Србије овај град претендује да постане центар будућег региона и да у оквиру тог региона припоји и Шабац. Ако се та идеја оствари, ето прилике да уместо оне „мачванске капе“ са почетка ове приче, Срем на своју главу стави и „круну Мачве“, град Шабац.
Интересантно је подсетити да у свим административним прекрајањима Србије која су се дешавала у двадесетом веку Шабац никада није могао да се, попут Митровице, административно пресели на другу обалу Саве. Када су пре више деценија мештани села Кленак, које припада војвођанској општини Рума, пожелели да се „издвоје“ из ове општине и уђу у састав тадашње шабачке општине, ова њихова идеја наишла је „на нож“ тадашњег политичког руководства. Плебисцитарна воља мештана овог села да се чвршће повежу са градом од кога их дели само река и у коме су, иначе, решавали сва своја животна питања од лечења до образовања, пресечена је, кажу, једним буквалним ударцем руке о сто једног тада моћног народног хероја. Тако је шанса да Шабац искористи потенцијале Саве и постане град на овој великој реци, какво му је иначе природно одредиште, одложена за нека будућа времена. Шабац се, због тога, у протеклим деценијама ширио по плодним њивама и равницама својих приградских насеља и све до недавно, као да се стиди, „окретао главу“ од своје реке.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa