Инфо

26. април 2018.26. апр 2018.
ДА ДЕЦА СХВАТЕ ЗНАЧАЈ ПРИМАРНЕ СЕПАРАЦИЈЕ
ЕКОЛОШКА АКЦИЈА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

ДА ДЕЦА СХВАТЕ ЗНАЧАЈ ПРИМАРНЕ СЕПАРАЦИЈЕ

Студенти Високе пољопривредне школе струковних студија реализују праксу у сарадњи са Одељењем за инспекцијске и комунално-стамбене послове, Групом за заштиту животне средине. Током праксе у основним школама на територији Шапца држе предавања ученицима нижих разреда о значају примарне сепарације отпада. Овог уторка посетили су Основну школу “Стојан Новаковић” на Летњиковцу.
ЈКП “Стари град” том приликом је школи уручио кутије за одлагање папирног отпада. Предузеће “Домис” ДОО Лучани поклонило је школи компостер како би могли биоразградиви отпад да прерађују у компост.
- Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, Група за заштиту животне средине реализује са Високом пољопривредном школом стручну праксу за студенте завршне године. Целе прошле и ове седмице имамо акције у оквиру Дана планете земље. Вршимо едукацију ученика од првог до четвртог разреда о значају примарне сепарације отпада. На овом пројекту нам помаже и ЈКП “Стари град” који додељује кутије за примарну сепарацију, навела је Маја Мандић, начелница Одељења за инспекцијске и комунално-стамбене послове.
Ученици Високе пољопривредне школе на предавањима су деци говорили о врстама отпада и правилном начину њиховог одлагања. Објашњавали су им колико је значајна рециклажа и да се неки отпад може поново искористити.
-Уз помоћ наших професора сваког уторка имамо овакве акције. Говоримо деци о отпаду и подижемо им свест о томе да није сваки отпад смеће. Објашњавамо им да постоји биоотпад који се у баштама користи за компостирање и који се може искористити. Такође, причамо им колико је потребно времена за разградњу ког отпада. На пример, за разлагање алуминијумског отпада потребно 200 до 500 година, металног отпада 100 година, а за стакло и пластичне кесе 1.000 година, рекао је Урош Попов, студент ВПШСС.
Деца су од раније већ нешто знала о томе како треба да чувају средину, а пажљиво су слушала и на предавању.
-Није пристојно смеће одлагати тамо где не треба. Сви се трудимо да наше окружење буде чисто, закључила је Теодора из трећег разреда.
Са Теодором се сложио и њен друг из разреда Михаило.
-Одлажем смеће прописно. Треба да ценимо нашу будућност. Не треба бацати отпатке на путеве, у воду и друга места која нису томе намењена, рекао је Михаило.
ЈКП “Стари град” од прошле године има успешну сарадњу са Предшколском установом “Наше дете”. Деца су посећивала Прихватилиште за псе да науче како треба да се опходе према својим љубимцима и напуштеним животињама. Обилазили су Зеленило да виде какав је процес производње биљака. Ипак, најзначајније о чему су учили била је селекција отпада.
-Ове године прошири смо сарадњу и на основне школе. Почињемо са даривањем кутија за сакупљање папирне амбалаже у школама. Надамо се да ће деца да схвате да је сепарација отпада нормална ствар коју сви ми свакодневно треба да радимо, навела је директорка ЈКП “Стари град” Снежана Ђокић.
Милорад Домановић из “Домис тим” Лучани рекао је да се ово предузеће бави популаризацијом, промоцијом и увозом микробиолошких средстава на основу ефективних микроорганизама који се користе у пољопривреди и екологији. Истиче да су се са Градом Шапцем, ЈКП “Стари град” и Центром за стручно усавршавање интензивно укључили у еколошке активности.
-Увек када можемо помажемо сличне акције донирањем наших средстава. Овде смо поклонили један компостер за двориште где ће деца моћи да одлажу биоразградиви отпад и наше средство за компостирање. Добијени компост ће моћи да користе за гајење цвећа или поврћа. Циљ нам је да један део од онога што смо узели вратимо природи, истакао је Домановић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa