Инфо

26. април 2018.26. апр 2018.
УЖАС У ПРОВУ

ЗЛОСТАВЉАО РОЂЕНУ УНУКУ

М.М. (1946) из Прова приведен је у петак вече под сумњом да је сексуално злостављао своју унуку од девет година. Њему је одређен притвор до 30 дана за кривично дело недозвољене полне радње над дететом.
Како незванично сазнајемо, М.М. је затекла супруга да непримерено додирује девојчицу у воћњаку. Дете се тада пожалило да се то дешавало и у претходним данима.
Случај је полицији пријавила мајка девојчице, иначе ћерка М.М. која после развода живи код родитеља са још двоје деце. Прегледом је утврђено да девојчица није силована.
Ових дана централни медији готово свакодневно извештавају о случајевима педофилије по Србији. Весна Брајић дипломирани педагог, породични саветник и руководилац Службе за заштиту деце и младих Центра за социјални рад Шабац, истиче да појава педофилије представља један од најтежих облика злостављања малолетне деце. Наводи да на евиденцији ЦСР постоје такве пријаве, али да оне нису тако честе и да се на годишњем нивоу број пријава креће од једне до пет. Такође, каже да су починиоци најчешће особе из блиског окружења детета, особа коју дете познаје и са којом може имати однос блискости и поверења.
-Први корак заштите малолетне деце која су жртве сексуалног злостављања или злоупотребе, јесте откривање злостављања или занемаривања. Обавеза је свих институција, појединаца или установа да пријаве овај вид насиља над децом или сумњу на насиље. Након прве пријаве потребно је да орган старатељства сагледа околности у којима се десило насиље, услове у којим дете живи, процену родитељских капацитета као и целокупне чињенице које се односе на живот детета а затим са позиције органа старатељства утврди процену ризика, стања и потреба малолетног детета и породице и да у складу са тим доноси даље одлуке које се тичу заштите најбољег интереса малолетног детета, наводи Весна Брајић.
Додаје да најбољи интерес детета увек има предност над интересом родитеља, односно старатеља, установе и заједнице.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa