Инфо

26. април 2018.26. апр 2018.
ОПОЗИЦИЈА ПОНОВО У ПРОБЛЕМУ КАДА ЈЕ РЕЧ О ПРЕДЛОГУ ДРАГАНА ЂИЛАСА О УЈЕДИЊЕЊУ

ИМА ЛИ НАДЕ ЗА “САВЕЗ ЗА СРБИЈУ”

Председништво Покрета слободних грађана једногласно је закључило да предлог Драгана Ђиласа за стварање “Савеза за Србију” није прихватљив јер се бави формом и поделом функција, уместо изградњом јасне политичке визије око које би се окупиле демократске снаге, саопштено је из тог покрета.
Председништво ПСГ-а потврдило је спремност покрета да сарађује са свим демократски опредељеним организацијама и појединцима у активностима којима се решавају проблеми грађана Србије, наводи се у саопштењу.
Додаје се и да је Председништво ПСГ-а једногласно закључило да предлог Драгана Ђиласа за стварање Савеза за Србију није прихватљив јер се бави формом и поделом функција, уместо изградњом јасне политичке визије око које би се окупиле демократске снаге.
Покрет поручује и да остаје отворен за заједничке активности које су у интересу људи и које воде не само смени власти, већ и суштинским променама.
У саопштењу се истиче и да ПСГ не пристаје на таблоидизацију сарадње опозиције којом се, како наводе, настоји створити уверење да се опозиција бави собом уместо Србијом.
Ово саопштење је изазвало праву буру на опозиционом пољу, нарочито ако се има у виду да је ово већ друга “педала“ коју је Саша Јанковић поделио својим коалиционим партенрима. Слично је „оладио“ и Демократску странку после председничких избора априла прошле године. Занимљиво је да ПСГ у свом саопштењу ниједном речју није споменуо Двери као разлог одбијања, већ форму и поделу функција. Једине две функције које се налазе у Ђиласовом предлогу су – менаџер Савеза, коју би обављао некадашњи градоначелник Београда, и место генералног секретара која је намењена Љубану Панићу. Утисак је као да се ПСГ сада вади причом о Дверима.
Тако је Јанковић изјавио да се чврсто залаже за удруживање опозиције, али је и додао да у оквирима те сарадње нема места за политике и организације попут Двери, које, како је рекао, сматрају да је Ратко Младић херој, а да жене немају право на абортус.
Јанковић је казао да постоји више предлога за удруживање опозиције, али да ПСГ сматра да не може бити компромиса око вредности као што су изградња модерне, европске Србије, поштовање људских права и демократских институција.
- Нисмо ушли у причу о удруживању опозиције да бисмо на изборима добили неки проценат гласова више већ да би понудили решења да грађани живе квалитетно. Није довољно бити против Александра Вучића већ треба понудити решења - казао је Јанковић.
Он је казао да је после разговора са Драганом Ђиласом, Вуком Јеремићем и другим представницима опозиције, ПСГ усамљен у становишту да Дверима нема места у евентуалном опозиционом савезу.
За разлику од Јанковића, Јеремић, председник Народне странке није одбио предлог и сматра да је неопходно наћи ефикасну форму заједничког деловања истинске опозиције.
- Потребно је охладити главу и смирити страсти. Неопходно је пронаћи формат заједничког деловања праве опозиције. Уверен сам да ће то бити постигнуто и верујем да за то неће бити трајних препрека. Јанковић и Ђилас су изузетно проминентни актери и верујем да ће све разлике бити превазиђене. На столу је више идеја на који би начин могла да делује опозиција и све су оне добродошле истакао је Јеремић.
Он је рекао да је политика „жив процес“ и да долази и до размимоилажења.
- Верујем да ћемо пронаћи начин да превазиђемо сва неслагања. Потребан нам је заједнички наступ. Народна странка ће учинити све да се пронађе заједнички именитељ. Уверен сам да ћемо модалитет пронаћи и да неће бити трајних препрека - рекао је Јеремић.
За то време, демократе чекају избори за ново руководство, али су и многе очи упрте ка њиховом дворишту. Председник Градског одбора ДС у Шапцу Душан Костадиновић каже да ће та странка после унутарстраначких избора “бити апсолутно посвећена напорима на обједињавању свих противника режима и политике Александра Вучића”.
- То ће и бити централна тема на предстојећим изборима унутар ДС. Бираће се између актуелног руководства, које је на Београдским изборима показало да није за сарадњу са опозицијом и оних кандидата који су недвосмислено за савез са опозицијом. Када говоримо о сарадњи опозиције, ми не мислимо само на политичке странке, већ и на покрете, синдикате, истакнуте појединце, интелектуалце, и све остале чије оправдано незадовољство овога тренутка нема ко да артикулише и које прети да ескалира у ерупцију народног беса истиче Костадиновић.
Када је реч о уједињењу опозиије, он сматра да је резултат београдских избора јасна порука свима да грађани желе јаку организацију предвођену препознатљивим људима са јасно дефинисаном политиком.
- Та политика мора бити дистанцирана од политике Александра Вучића и иза које треба да стоје конкретни и видљиви резултати, а не магловита обећања. Интегративни процеси неће проћи без ДС. Она у њима неће учествовати као посматрач, већ као неко ко на основу свог искуства, знања и визије, жели да креира амбијент у коме ће грађанима вратити сигурност и веру да се од поштеног рада може поштено и слободно живети без страха од будућности, и што је јако важно без страха од власти – закљчује Костадиновић.
Док се сви ти процеси у опозицији не заврше, рано је говорити о судбини уједињења опозиције. Проблем је једино у томе што су све гласнија говоркања да режим планира парламентарне изборе на јесен, пре него што би се крајем године потписао правно-обавезујући споразум са Косовом.
НЕЋЕМО НОВИ ДОС
- Када нам неки прете да ћемо доживети судбину Српског покрета обнове, ми кажемо да не желимо да учествујемо у судбини неког новог ДОС-а, већ желимо да радимо у интересу будућности Србије. Ушли смо у ово да би Србија изгледала другачије - казао је Јанковић, додавши да ПСГ не би прихватио ни евентуално учешће ДСС-а у неком савезу опозиције.

ЂИЛАС БЕЗ КОМЕНТАРА
После реакције ПСГ, очекивала се реакција предлагача идеје о форирању Савеза за Србију Драгана Ђиласа. Кандидат дела опозиије за градоначелника Београда на последњим изборима, чини се, мудро је избегао сваки позив да коментарише одлуку Председништа ПСГ. У сутуацији у којој се данас налази српска опозиција вероватно да је најбоље да се свим актерима да мало предаха за наставак преговора.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa